Nederlandse ambassadeur praat met Bouterse

De Nederlandse ambassadeur in Suriname Aart Jacobi heeft dinsdag gesproken met de Surinaamse president Desi Bouterse. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde de ambassadeur 'het land en het volk' feliciteren met de 35-jarige onafhankelijkheid.

Donderdag is het 35 jaar geleden dat het Zuid-Amerikaanse land onafhankelijk werd van Nederland. De festiviteiten rond de viering zijn 6 november begonnen en duren nog tot 5 december.

Dat de twee elkaar hebben gesproken is opvallend, aangezien Bouterse in het buitenland, en dan vooral in Nederland, omstreden is. Hij is in Nederland veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel en daarom niet welkom. Daarnaast loopt in Suriname een proces tegen de oud-couppleger vanwege de Decembermoorden in 1982.

De ontmoeting is de eerste sinds de beëdiging van Bouterse medio augustus. Bij de beëdiging was Jacobi wel aanwezig, ondanks dat een topadviseur had gezegd dat hij niet welkom was. "Den Haag heeft na de verkiezing van Bouterse toch meteen gezegd dat hij niet welkom is in Nederland? Als je ons zo behandelt, behandelen we jou ook zo", zei de topadviseur.