Amerikanen gepakt in azc voor kinderontvoering

Twee mannen die door de Verenigde Staten worden gezocht wegens kinderontvoering zijn in de nacht van woensdag op donderdag opgepakt in het asielzoekerscentrum in Dronten. De twee broers van 50 en 48 jaar verdwenen in juli 2008 met hun drie minderjarige zoons uit Californië.

De kinderen zijn na de arrestatie van hun vaders overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag.

De twee broers hadden hun ex-echtgenotes wijsgemaakt dat ze met de kinderen een cruise zouden maken. Bij doorzoeking van hun woning bleek echter dat de mannen overhaast met de kinderen waren vertrokken. Vermoed wordt dat de twee op de vlucht zijn geslagen uit angst voor wraak van slachtoffers van een grootschalige fraude waar ze bij betrokken zijn.

De autoriteiten ontdekten dat de twee mannen waarschijnlijk in Nederland verbleven. Begin deze week werd het landelijk parket gevraagd de broers op te sporen en aan te houden. De mannen bleken met hun kinderen onder een valse identiteit in het azc te zitten.

Ook de ouders van de broers zijn aangehouden voor betrokkenheid bij de ontvoering van de kinderen. Zij werden aangehouden in Athene en zouden in Griekenland een ontmoeting hebben gehad met hun kinderen.

De twee broers zijn vrijdag door de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam voor zestig dagen vastgezet.