Mark Rutte doet het goed bij jongeren

Mark Rutte is populair bij de jeugd. Dat blijkt uit een onderzoek dat TopX, het jongerenpanel van actualiteitenrubriek EénVandaag, onder zestienhonderd jongeren uitvoerde. Deelnemers omschrijven de premier als slim, charismatisch en innemend.

Van de ondervraagden heeft 62 procent vertrouwen in Rutte als leider van het land. Dat Rutte vrijgezel is, zien de meeste jongeren niet als probleem. Hij kan prima functioneren zonder vrouw aan zijn zijde, vindt 89 procent. Over Ruttes kabinet zijn jongeren minder enthousiast. Bijna de helft van de jongeren noemt het een slechte zaak dat de VVD en het CDA met de PVV gaan samenwerken.

Vier op de tien jongeren vindt het beste plan van het nieuwe kabinet dat het meer geld wil vrijmaken voor de ouderenzorg. Ook de stengere inburgeringseisen en het boerkaverbod worden als goede maatregelen gezien.

Jongeren zijn het negatiefst over het inkorten van de studiefinanciering van vier naar drie jaar (64 procent). Ook de aanschaf van een nieuw JSF-toestel (43 procent) en de bezuinigingen op cultuur (37 procent) krijgen weinig bijval.

De deelnemers volgen de politiek in de eerste plaats via 'oude' media als televisie (85 procent), kranten (67 procent) en de radio (42 procent). Van de sociale netwerksites wordt Twitter het meest gebruikt (16 procent) voor het volgen van politiek nieuws.