VVD, PVV en CDA weer om de tafel

VVD, PVV en CDA zijn donderdag rond het middaguur weer aangeschoven bij informateur Ivo Opstelten (VVD). De drie partijen gaan bespreken hoe het verder moet met de kabinetsformatie nu de ruzie in het CDA over samenwerking met de PVV is gesust.

VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders zeiden voor aanvang van het gesprek nog veel vragen aan Verhagen te hebben. Ze wilden niet kwijt wat ze precies van Verhagen wilden weten.

De gesprekken tussen de drie partijen lagen sinds maandag stil vanwege de ruzie in het CDA tussen fractievoorzitter Maxime Verhagen en diens medeonderhandelaar Ab Klink over samenwerking met de PVV. Klink wilde niet verder met de PVV, Verhagen juist wel.

Het CDA vond in de nacht van woensdag op donderdag een uitweg uit de crisis, na twee dagen van koortsachtig overleg. Klink en twee andere dissidente CDA-Kamerleden stemden ermee in het resultaat van de onderhandelingen af te wachten alvorens te oordelen. Klink trad bovendien terug als onderhandelaar.

De CDA-fractie heeft verder afgesproken dat Verhagen voortaan bij de onderhandelingen wordt bijgestaan door Ank Bijleveld, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en bij de laatste verkiezingen de nummer 2 op de CDA-lijst.