CDA op laagste zetelaantal ooit

Het CDA krijgt nog maar vijftien zetels, als er nu verkiezingen worden gehouden. Daarmee komen de christendemocraten op de laagst gemeten stand sinds de oprichting van de partij in 1976, blijkt zondag uit de jongste peiling van Maurice de Hond. Nog tweederde van de mensen die op 9 juni op het CDA stemden, zou dat nu weer doen.

Drie weken geleden gaf 79 procent van de CDA-kiezers aan te hopen dat de onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet van VVD, CDA met gedoogsteun van PVV, een succes zou worden. Nu hoopt zestig procent dit. Tachtig procent van alle kiezers dacht drie weken geleden dat het werk van informateur Ivo Opstelten een succes zou worden, nu is dit nog 54 procent.

De kritiek op de onderhandelingen van oud-informateur en CDA-prominent Ruud Lubbers wordt door bijna zeventig procent van de CDA-stemmers afgewezen. Bijna zestig procent van de christendemocraten vindt dat prominenten zich niet moeten bemoeien met 'de politiek van vandaag'.

De VVD krijgt door de uitglijder van het CDA er twee zetels bij en komt op 28. De PvdA verliest een zetel en komt op 24, waardoor volgens de peiler de SP er een zetel bijkrijgt en op 18 komt. De PVV blijft op 31 zetels staan. VVD, CDA en PVV hebben nu samen 74 zetels in de Tweede Kamer. D66 en GroenLinks krijgen er beiden een zetel bij en komen respectievelijk op 12 en 13 zetels.