Twee manifesten voor CDA-voorzitter

CDA-partijvoorzitter Henk Bleker heeft woensdagmiddag een manifest tegen en een manifest vóór samenwerking met de PVV in ontvangst genomen. Het manifest tegen de PVV is door duizend CDA'ers ondertekend.

"Rechters zijn van mening dat er reden is om Geert Wilders te vervolgen, en mijn partij gaat gesprekken met hem aan. Dat doet pijn", zei Ali Özyürek, CDA-raadslid in Arnhem en één van de eerste ondertekenaars van het manifest tegen samenwerking met de PVV.

Bleker benadrukte dat het CDA er tijdens de coalitieonderhandelingen op zal hameren dat 'iedereen dezelfde plek onder de Nederlandse zon' houdt. "Anders hoort het CDA in zo'n coalitie niet thuis." De waarnemend voorzitter heeft de afgelopen tijd steeds een beroep op de critici gedaan om het resultaat van de onderhandelingen af te wachten. Hun petitie ziet hij als het 'begin van verdere discussie'.

Bleker nam ook een petitie in ontvangst van CDA'ers die vinden dat samenwerking met de PVV juist wel moet worden onderzocht. Deze petitie heeft op internet zo'n 1800 reacties gekregen. Onduidelijk is in hoeveel gevallen het om steunbetuigingen van CDA-leden gaat.

Initiatiefnemer John Kuit, afkomstig uit Rotterdam, benadrukte dat het niet gaat om een 'pro-PVV-manifest', maar dat zijn verzoekschrift slechts aangeeft hoe 'de meeste CDA'ers' denken over de onderhandelingen.

Sinds fractieleider Maxime Verhagen (CDA) met Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) onderhandelt over de vorming van een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV, is het onrustig in de achterban van het CDA. Behalve lokale politici hebben ook partijprominenten als oud-premier Dries van Agt kritiek geuit.

Mochten Rutte, Wilders en Verhagen tot een akkoord komen, dan wordt dat voorgelegd aan het CDA-congres. Dat besluit uiteindelijk of de partij al dan niet in zee gaat met Wilders. Eén van de tegenstanders, de Limburger Andre Kolodziejak, waarschuwde Bleker woensdag. "Weet wat duizend mensen zijn", hield hij hem voor. "Zij kunnen op het congres een knop indrukken."

Bleker nam woensdag niet alleen de petities in ontvangst, maar sprak ook met groepen raadsleden en Statenleden van het CDA over de kabinetsformatie. Maandag gaat Bleker daarmee verder. In totaal spreekt hij zo'n 250 actieve CDA'ers.