CDA-voorzitter ontkent verdeeldheid

Er is wel discussie, maar geen verdeeldheid in het CDA over de onderhandelingen met de PVV. Dat heeft waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker dinsdagmiddag gezegd in reactie op het toenemende gemor in zijn partij.

"Ik heb absoluut het beeld dat veel mensen zich afvragen: doen we hier goed aan? Maar er is pas sprake van verdeeldheid als er definitieve standpunten zijn ingenomen. Voorlopig zijn we nog volop in discussie", zei Bleker na afloop van een vergadering van de CDA-fractie over de kabinetsformatie.

Zo'n duizend CDA-leden hebben inmiddels een manifest tegen samenwerking met de PVV ondertekend. Partijprominenten als oud-premier Dries van Agt, voormalig Rabobank-topman Herman Wijffels en oud-minister Cees Veerman hebben ook kritiek geuit.

Bleker zei kennis te hebben genomen van alle kritiek. "Alle argumenten tellen, of ze nu van prominenten komen of van een raadslid uit Tubbergen."

Als de onderhandelingen met VVD en PVV slagen, houdt het CDA een partijcongres. Daar moeten de CDA-leden beslissen of de samenwerking met de PVV er wel of niet komt.