Gerbrands: "AZ won de vorige titel ook niet met geld"

Voor AZ is niets onmogelijk dit seizoen. Althans, dat is de mening van Toon Gerbrands. De algemeen directeur van de Alkmaarders zag de begroting worden teruggeschroefd, maar de ambitie en visie zijn gebleven bij AZ.

Gerbrands heeft een rotsvast vertrouwen in de spelersgroep van trainer Gertjan Verbeek dit seizoen. "Mijn persoonlijke opvatting is dat we met AZ in 2009 een mentale barrière hebben geslecht", zegt de bestuurder tegen De Pers. "We hebben laten zien dat ook clubs van buiten de top drie in staat zijn om kampioen te worden. Dat we de begroting van 32 naar 25 miljoen hebben moeten bijstellen, zegt niet alles. De vorige titel hebben we ook niet met geld gewonnen, maar met visie, slimmigheid en organisatie. Niets is onmogelijk. Dat heeft FC Twente het afgelopen jaar ook weer bewezen."

Met de komst van Verbeek deze zomer zomer lijkt er eindelijk wat vastigheid in Alkmaar te zijn neergedaald. Ronald Koeman en Dick Advocaat stonden vorig jaar aan het Alkmaarse roer. Verbeek hoeft bij slechte resultaten niet te vrezen voor zijn baan. "Daar steek ik mijn hand voor in het vuur. Of ik dat bij Ronald Koeman vorig seizoen ook had gezegd? Voor AZ is dat hoofdstuk al lang gesloten. Met Verbeek hebben we drie hele goede gesprekken van vier uur gehad. We weten zeker dat we met hem een uitstekende trainer in huis hebben gehaald."

Alleen Sergio Romero vormt nog een probleem voor Gerbrands. "Blijft hij, dan hebben we te veel keepers. Kijk, aan het einde van het seizoen hebben wij altijd exitgesprekken met spelers. Soms zijn dat lange gesprekken, soms wens je iemand alleen een prettige vakantie. Bij Moussa Dembélé gold: hij heeft nog een contract van één jaar en zei zelf toe te zijn aan een stap hogerop. Daarom hebben we er beiden belang bij dat hij vertrekt, heel simpel. En Romero wilde eerst het WK afwachten. Dat is zijn goed recht. Ik verwacht dat deze twee spelers nog zullen vertrekken. Al weet je dat nooit helemaal zeker in een niet te voorspellen transfermarkt."