Daily Star verspreidt leugens over Rockstar

De Engelse tabloid-krant Daily Star heeft zijn excuses naar Rockstar toe aangeboden naar aanleiding van een controversieel bericht over een nieuwe GTA-game, dat achteraf gelogen bleek te zijn. Volgens de Daily Star zou Rockstar van plan zijn om een nieuwe game in de GTA-franchise te baseren op de gebeurtenissen rondom ene Raoul Moat. Raoul Moat was een crimineel die begin deze maand na het uitzitten van een gevangenisstraf prompt zijn ex-vriendin, haar nieuwe vriend en een politieagent heeft aangevallen met een jachtgeweer met afgezaagde loop, waarna er vervolgens een klopjacht op hem werd begonnen die eindigde met de zelfmoord van Raoul Moat.

De rectificatie van de Daily Star hield een uitgebreide verontschuldiging in naar Rockstar toe, waarbij de krant toegaf dat er geen enkele poging gedaan was om de feiten en bronnen voor het artikel te checken. De Daily Star heeft verder een nog onbekend geldbedrag voor geleden schade overgemaakt naar Rockstar, die dat geheel aan goede doelen heeft geschonken. Rockstar heeft vervolgens bekendgemaakt dat hiermee de zaak afgesloten is en er verder niet meer op zal reageren.

Hieronder een vertaling van de volledige tekst:

"Op 21 juli hebben we een artikel gepubliceerd waar we claimden dat videogames-ontwikkelaar Rockstar Games van plan was om een versie van hun populaire Grand Theft Auto videogame-serie uit te brengen genaamd 'Grand Theft Auto Rothbury'. We publiceerden ook iets waarvan we claimden dat dat de cover voor deze game zou worden, hebben familieleden die getroffen zijn door de recente tragedie om reacties gevraagd en hebben Rockstar Games bekritiseerd om hun plannen.

We hebben geen poging gedaan om de accuraatheid van het verhaal voor de publicatie te checken en hebben geen contact met Rockstar Games opgenomen voor we tot publicatie overgingen. We hebben ook geen vragen gesteld over waarom in een goed verkopende en kritisch hoogstaande fictieve game-serie men zou besluiten een van hun meest populaire games te baseren op deze verschrikkelijke echte misdaad. 

We hebben nu geaccepteerd dat er nooit enige plannen van Rockstar Games waren om zo'n game uit te brengen en dat het artikel gelogen was. We bieden onze excuses aan voor het publiceren van het artikel gebruikmakende van de valse cover, ons eigen commentaar hierover en het vragen naar commentaar van rouwende familieleden. We bieden zonder reservering onze verontschuldigingen aan en we hebben ons voorgenomen onze claims niet te herhalen. We hebben ons ook voorgenomen om een substantieel bedrag voor geleden schade aan hen te betalen, dat ze aan een goed doel zullen doneren"

GTA Rothbury