Commissie wil minder mensen op brandweerauto's

De brandweer wil minder personeel en minder voertuigen laten uitrukken bij meldingen. Ook wil de brandweer af van controles op brandveiligheid bij bedrijven. Die zouden door een andere instantie moeten worden uitgevoerd. Dat zijn enkele conclusies van een commissie die onderzocht hoe de kosten bij de brandweer kunnen worden gedrukt.

In totaal zou met de plannen van de commissie onder leiding van waarnemend burgemeester van Maastricht Jan Mans 85 miljoen euro worden bespaard. De kosten gaan omlaag met 185 miljoen euro, maar daarvoor moet wel eerst honderd miljoen euro worden geïnvesteerd.

De commissie adviseert verder om een aantal meldkamers samen te voegen. Verder moet de balans verschoven worden naar het voorkomen van branden. De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding had de commissie ingesteld.

Oppositiepartij SP laat in een reactie weten de aanbevelingen van Mans 'levensgevaarlijk' te vinden. "Voor de brandweerlieden, die straks minder hulp hebben bij een brand. Maar ook voor de slachtoffers, omdat de brandweer minder snel een pand binnen kan gaan", vreest Kamerlid Ronald van Raak. Daarnaast moet de brandweer juist meer voorlichten, meent hij. Van Raak hoopt dat de nieuwe regering de plannen niet overneemt.