CDA besluit in congres over deelname coalitie

Het CDA zal een congres houden waar definitief ja of nee wordt gezegd tegen deelname aan een coalitie. Dat heeft waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker woensdag aan het ANP gemeld na overleg binnen het dagelijks bestuur van de partij en met fractievoorzitter Maxime Verhagen.

De afgelopen dagen ontstond er veel commotie bij provinciale afdelingen van het CDA en onder oud-partijprominenten die tegen een kabinet met de PVV van Geert Wilders zijn. Bleker benadrukt dat het congres besluit over deelname aan welke coalitie dan ook. "Dit sluit aan bij een wens die ik de afgelopen dagen heel sterk heb gevoeld. De partij wil sterk betrokken zijn bij dit type zaken en leden willen op cruciale moment ja of nee kunnen zeggen", aldus Bleker.

Het congres krijgt dan het laatste woord over regeringsdeelname. "Dan is de vraag aan de orde of weüberhaupt in een regering moeten stappen en de vraag of we in de dan voorliggende coalitie moeten stappen", aldus Bleker.

Fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft de komende tijd wel de vrije hand om te praten en eventueel te onderhandelen over regeringsdeelname. "Maar als uiteindelijk het CDA bij een coalitie van welke samenstelling dan ook serieus betrokken raakt, dan zal voor een definitief ja wordt uitgesproken eerst een congres worden gehouden waar alle leden uitspraak kunnen doen over het voornemen", aldus Bleker. Het partijbestuur zal het besluit naar verwachting vrijdag bekrachtigen.

Het is voor het eerst dat het CDA een congres houdt voorafgaand aan een dergelijk zwaarwegend besluit. In het verleden werd binnen het CDA door partijtop en fractie altijd achteraf verantwoording afgelegd. Bleker beaamt dat de nieuwe volgorde uniek is voor zijn partij. "Het is een belangrijke stap voor ons."