Vertrekkende Kamerleden nemen afscheid

De Tweede Kamer neemt woensdag vanaf 15.15 uur afscheid van de Kamerleden die vorige week bij de verkiezingen niet zijn herkozen. Donderdag worden de nieuwe Kamerleden geïnstalleerd.

Onder degenen die voor het laatst de vergaderzaal betreden, is het langstzittende Kamerlid, SGP'er Bas van der Vlies. Na 29 jaar in de Tweede Kamer gaat hij met pensioen.

Een andere zwaargewicht die vertrekt, is SP'er Jan Marijnissen. Hij trad vorig jaar al terug als fractievoorzitter van de SP, omdat hij het rustiger aan wilde doen. Nu vertrekt Marijnissen helemaal uit de Kamer. Hij blijft wel partijvoorzitter van de SP.

Andere Kamerleden vertrekken niet uit vrije wil, maar omdat hun partij te weinig zetels heeft gehaald of omdat ze laag op de kandidatenlijst waren gezet. Zo moet het CDA, dat twintig zetels verloor, een reeks ervaren Kamerleden laten vertrekken.

Bij de PvdA keert onder anderen Kamerlid Mei Li Vos niet terug. Zij stond op de 38ste plek, en de PvdA behaalde maar dertig zetels. Vos had campagne voor zichzelf gevoerd, maar kreeg niet genoeg voorkeurstemmen.

Ook voor onafhankelijk Kamerlid Rita Verdonk is woensdag de laatste dag in de Tweede Kamer. Zij behaalde net niet genoeg stemmen om een zetel in de wacht te slepen.