Voorbeschouwing: Poule C

Op 11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start. In voorbereiding op de start van het toernooi zal FOK!sport vooruitblikken op alle acht poules van vier teams die zullen acteren op het WK in Zuid-Afrika. Vandaag is poule C aan de beurt.

Poule C

Poule C bestaat uit Engeland, de Verenigde Staten, Algerije en als laatste Slovenië.

Engeland


Trainer: Fabio Capello
Aanvoerder: Steven Gerrard
Sterspeler: Wayne Rooney
Aantal WK Deelnames: 18
Beste resultaat: Winnaar in 1966
Huidige plek op de Fifa Ranglijst: 8

Engeland is uiteraard hoofd van deze poule. Het land werd met groots verschil winnaar van haar poule. In een poule met onder andere Kroatië en Wit-Rusland wonnen zij 9 van de 10 wedstrijden, en verloren zij alleen van Oekraïne. Het team, wat onder leiding staat van Fabio Capello, herbergt zoals gebruikelijk enkele grote namen.

De huidige selectie bestaat onder meer uit John Terry, Steven Gerrard en Wayne Rooney. Opmerkelijk is dat de gehele Engelse selectie in de Premier League voetbalt. Rooney heeft in 48 wedstrijden inmiddels al 19 keer doel weten te treffen.

De aanvoerdersband zal tijdens dit toernooi waarschijnlijk niet gedragen worden door Terry. De veelbesproken affaire met de vriendin van land- en ploeggenoot Wayne Bridge is hiervan de oorzaak. Rio Ferdinand draagt naar alle waarschijnlijkheid de aanvoerdersband tijdens het WK.

Resultaten

Kwalificatie WK 2010 Europa Groep 6

Andora Engeland  2-0
Kroatië Engeland  1-4
Engeland Kazachstan  5-1
Wit-Rusland Engeland  1-3
Engeland Oekraïne  2-1
Engeland Andora  6-0
Engeland Kroatië  5-1
Oekraïne Engeland  1-0
Engeland Wit-Rusland  3-0


Verenigde Staten


Trainer: Bob Bradley
Aanvoerder: Carlos Bocanegra
Sterspeler: Landon Donovan
Aantal WK Deelnames: 8
Beste resultaat: Halve Finales in 1930
Huidige plek op de Fifa Ranglijst: 14

Naast Engeland zit ook de Verenigde Staten in de poule. De ploeg van trainer Bob Bradley eindigde ook bovenaan in haar poule. In tien wedstrijden wisten de Amerikanen 20 punten te halen, door middel van zes overwinningen, twee gelijke spelen en twee nederlagen. Hiermee liet het onder meer Mexico en Honduras achter zich.

De bekendste spelers van het Amerikaanse voetbalteam zijn ongetwijfeld Landon Donovan en Tim Howard. Beide spelen in de Premier League. Ook ex-Heerenveenmiddenvelder Michael Bradley en oud-PSV'er DaMarcus Beasley zullen in Zuid-Afrika hun land mogen vertegenwoordigen.

Resultaten

Kwalificatie WK 2010 Concacaf Groep 1

Guatemala Verenigde Staten 0-1
Cuba Verenigde Staten 0-1
Verenigde Staten Trinidad & Tobago 3-0
Verenigde Staten Cuba 6-1
Trinidag & Tobago Verenigde Staten 2-1
Verenigde Staten Guatemala 2-0


Kwalificatie WK 2010 Concacaf

Verenigde Staten Mexico 2-0
El Salvador Verenigde Staten 2-2
Verenigde Staten Trinidad & Tobago 3-0
Costa Rica Verenigde Staten 3-1
Verenigde Staten Honduras 2-1
Mexico Verenigde Staten 2-1
Verenigde Staten El Salvador 2-1
Trinidag & Tobago Verenigde Staten 0-1
Honduras Verenigde Staten 2-3
Verenigde Staten Costa Rica 2-2


Algerije

Trainer: Rabah Saadane
Aanvoerder: Yazid Mansouri
Sterspeler: Karim Ziani
Aantal WK Deelnames: 3
Beste resultaat: Eerste ronde
Huidige plek op de Fifa Ranglijst: 30

Naast deze twee Engelstalige landen is er ook nog Algerije. Deze ploeg wist haar ticket naar het WK pas in de beslissingswedstrijd tegen Egypteveilig te stellen. In dit zeer beladen duel, dat in het teken stond van veel rellen en opstootjes, wist Yahia na veertig minuten de enige treffer van de wedstrijd te scoren. De Woestijnkrijgers spelen normaliter haar thuiswedstrijden in Algiers, onder leiding van trainer Rabah Saadane.

De huidige selectie heeft enkele spelers in zijn gelederen uit grote Europese competities. Zo speelt Nadir Belhadj bij Portsmouth en Karim Ziani verdient zijn geld bij VFL Wolfsburg in Duitsland. Tijdens de afgelopen Afrika Cup liet Algerije zien dat het goed kan voetballen. Onder andere Ivoorkust werd met 1-0 verslagen en uiteindelijk was de halve finale het eindstation. Het land verloor uiteindelijk de troostfinale met 1-0 van Nigeria en daardoor eindigde Algerije op een knappe vierde plaats.

Resultaten

Kwalificatie WK 2010 Afrika Groep 6

Senegal Algerije 1-0
Algerije Liberia 3-0
Gambia Algerije 1-0
Algerij Gambië 1-0
Algerij Senegal 3-2
Liberia Algerije 0-0


Kwalificatie WK 2010 Afrika Groep 3

Rwanda Algerije 0-0
Algerij Egypte 3-1
Zambië Algerije 0-2
Algerije Zambia 1-0
Algerije Rwanda 3-1
Egypte Algerije 2-0


Beslissingsduel WK 2010 Afrika

Algerije Egypte 1-0


Slovenië

Trainer: Branko Oblak
Aanvoerder: Branko Ilic
Sterspeler: Milivoje Novakovic
Aantal WK Deelnames: 1
Beste resultaat: Eerste ronde
Huidige plek op de Fifa Ranglijst: 25

Naast deze drie teams is er nog een Europees team in poule C te vinden. Slovenië werd als enige team uit deze poule, tweede in de kwalificaties. Tijdens de kwalificaties bleek Slowakije een meerdere te zijn voor het team uit Oost-Europa. Wat op zijn minst opmerkelijk te noemen is, is dat het Tsjechië achter zich liet. De ploeg wist onder meer met 5-0 te winnen van dwergstaat San Marino.

In de play-offs was het Sloveense team verantwoordelijk voor de uitschakeling van het Rusland, dat getraind werd door Guus Hiddink. In Rusland leek Hiddink zijn equipe de tweeluik al snel te beslissen. Het team kwam met 2-0 voor, maar gaf in de slotfase toch nog een doelpunt weg. Daardoor was de 1-0-overwinning in Slovenië genoeg voor de Slovenen om zich te kwalificeren voor het WK.

Ook bij het Sloveense elftal zitten enkele talentvolle spelers. Zo speelt verdediger Branko Ilic bij Betis Sevilla, en heeft Milivoje Novakovic al acht doelpunten gemaakt in 23 interlands. Ook doelman Samir Handanovic, spelend bij Udinese, is een sterke factor in het team van de Slovenen. Dalibor Stevanovic, middenvelder van Vitesse, zal naar alle waarschijnlijkheid ook mogen afreizen naar Zuid-Afrika.

Resultaten

Kwalificatie WK 2010 Groep 3

Polen Slovenië 1-1
Slovenië Slowakije 2-1
Slovenië Noord Ierland 2-0
Tsjechië Slovenië 1-0
Slovenië Tsjechië 0-0
Noord Ierland Slovenië 1-0
Slovenië San Marino 5-0
Slovenië Polen 3-0
Slowakije Slovenië 0-2
San Marino Slovenië 0-3


Play-off WK Kwalificatie

Rusland Slovenië 2-1
Slovenië Rusland 1-0


FOK!Sport voorspelling:

De grootste kanshebbers voor deze poule zullen Engeland, en de Verenigde Staten zijn. Engeland zal naar alle waarschijnlijkheid wel doorgaan, maar als de VS niet uitkijkt kan het Algerijnse team ze nog wel voorbij schieten. Zij herbergen namelijk aardig wat kwaliteit wat zeker niet onderschat moet worden.