Superleague Formula in Nederland

Het Nederlandse publiek heeft er twee jaar op moeten wachten maar eindelijk is het zover; de unieke raceklasse, Superleague Formula, doet op 15 en 16 mei aanstaande het historische circuit Assen aan.

Dit raceweekend op Nederlandse bodem betekent een debuut voor de serie en zal een thuiswedstrijd betekenen voor de enige Nederlandse club in de klasse, PSV Eindhoven. Tijdens de races nemen sommige van werelds’ grootste voetbalclubs, zoals Liverpool, AC Milan, AS Roma, Flamengo en PSV Eindhoven het tegen elkaar op in speciaal voor deze serie gemaakte één-zitters waar onder de motorkap een V12, 750-pk motor huist.

Dit seizoen strijden maar liefst drie Nederlandse coureurs om de punten in dit kampioenschap. Robert Doornbos, voormalige F1- en Indycar coureur, zit achter het stuur van de Braziliaanse Corinthians-auto en staat na wat pech tijdens de eerste ronde op de tiende plek. Doornbos reed voor het laatst in 2007 een ChampCar race op het TT Circuit: “Het is echt een gaaf circuit. Aan de helling van de bochten merk je duidelijk dat het een motorencircuit is. Ik kijk enorm uit naar het weekend in Assen en hoop dat we er een groot feest van kunnen maken.

Yelmer Buurman, die in de afgelopen seizoenen een tweede en vierde plek behaalde in het algemeen klassement van Superleague, zit in de AC Milan-bolide. Hij reed tijdens de eerste ronde in Silverstone (GB) een fantastische eerste race en behaalde een tweede plek. Tijdens de tweede race kreeg Buurman problemen met de koppeling en kwam hij niet verder dan een teleurstellende zestiende plek. In het algemeen klassement staat Buurman daarmee op de negende plaats. Buurman kijkt ook uit naar de races in Assen. Superleague Formula vindt Buurman een hele aantrekkelijke serie voor de fans, Buurman: "De Push-to-Pass maakt dat er bij Superleague Formula meer wordt ingehaald. Dat maakt de races erg spectaculair. Ook voor de fans die van crashes houden is er genoeg te beleven. Ik hoop alleen dat mij dat niet overkomt!"

Als derde Nederlander is Chris van der Drift door het Griekse Olympiacos aangetrokken als coureur. De rijder met de Nieuwzeelandse en Nederlandse nationaliteit behaalde in de vorige ronde op het Silverstone circuit (GB) na een dertiende plaats in de eerste race een verrassende tweede plek in de tweede race en veroverde daarna in de Super Finale de derde plaats en nam daarmee € 50.000 mee naar huis. Van der Drift was zelf verbaasd over het resultaat aangezien hij na de eerste race aangaf het weekend met name te zien als een kans om aan de auto te wennen. Van der Drift is onder de indruk van de Superleague-bolides: "Dit zijn echt grote racewagens met al die pk’s die uit de grote V12 motor komen is dit echt een beest!"

Zijn resultaten zetten de Griekse club op een vijfde plaats in het algemeen klassement. Lijstaanvoerder is Craig Dolby met de Tottenham Hotspur-auto.

De enige Nederlandse vertegenwoordiging bij de clubs is PSV Eindhoven. De roodwitte-auto met voormalig F1-coureur Narain Karthekeyan (IND) kon zijn reputatie voorlopig niet waar maken. Toch verwacht de man die ooit als eerste Indiër deelnam aan de F1 veel van de races in Assen: "Nadat we in Silverstone de wagen hebben leren kennen willen we in Assen echt presteren. Het doel is natuurlijk om de PSV-fans een overwinning te schenken." Karthekeyan verwacht ook veel van de Nederlandse fans in Assen: "Ik heb een paar keer in Zandvoort gereden en weet dat de Nederlanders van autosport en voetbal houden en heel enthousiast zijn. Ik hoop dan ook dat al deze fans naar Assen komen om PSV aan te moedigen!" De Eindhovense club bezet vooralsnog een zestiende plek in het klassement.

Het programma voor het Assen-weekend begint al op vrijdag met diverse vrije trainingen. Op zaterdag start dan de kwalificatie. De auto’s worden in twee groepen geloot die het in een uniek format tegen elkaar opnemen en die leidt tot een zogenaamde shoot-out finale. Het resultaat bepaalt de positie aan de start van de eerste race op zondag.

Het programma zondag bestaat uit drie races, waarvan de eerste om 11.00 uur op het programma staat. De opstelling voor de tweede race, om 15.00 uur, wordt bepaald door de uitslag van de eerste race, een zogenaamde omgekeerde startopstelling. Dit betekent dat de auto die als laatste eindigt in de eerste race de pole position inneemt bij de tweede race. Tot slot zullen de zes auto’s met de snelste tijd uit beide races de zogenaamde Super Finale om 16.00 uur rijden. Dit is een race over vijf ronden met een rollende start. Op basis van de uitslag van deze race wordt het prijzengeld van €225.000 verdeeld met een bedrag van €100.000 voor de winnaar, €75.000 voor de tweede plek en €50.000 voor de derde plaats.