Uitslagen Spanje speelronde 37

FC Barcelona heeft de Spaanse landstitel zo goed als zeker geprolongeerd. Het won met 2-3 bij Sevilla en behield het punt voorsprong op concurrent Real Madrid. De laatste wedstrijd moet nog gewonnen worden willen de Catalanen de titel winnen.

De ploeg van Pep Guardiola zou zich bij winst in Sevilla bijna verzekeren van de titel. Aangezien volgende week Valladolid op bezoek komt in Camp Nou verwachtte men alleen van de Sevillistas nog wat tegengas. Al zeer snel namen de bezoekers echter de leiding in Ramón Sánchez Pizjuán, toen Lionel Messi in de vijfde minuut alweer zijn 32e competitietreffer liet aantekenen. Bojan verzorgde nog voor rust de verdubbelde marge. Na de thee kreeg Abdoulay Konko zijn tweede gele kaart en besliste Pedro de wedstrijd. Daar leek het althans op, maar in een tijdsbestek van drie minuten schoten Frédéric Kanouté en Luís Fabiano Sevilla weer op één treffer. Verder dan dat kwam de thuisclub niet, waardoor het feest in Catalonië al is losgebarsten.

Real Madrid moest winnen van Athletic Club de Bilbao om de titelhoop nog levendig te houden. Na twintig minuten kregen de Madrilenen een strafschop na hands van Fernando Amorebieta. De verdediger kwam dat op een ietwat overdreven rode kaart te staan. Vanaf elf meter schoot Cristiano Ronaldo de thuisclub aan de leiding. Vlak voor rust kwam Athletic via aanvoerder Fran Yeste echter langszij. Na de thee duurde het lang voordat Real orde op zaken stelde, maar uiteindelijk werd er alsnog riant gewonnen. Clubtopscorer Gonzalo Higuaín werkte de 2-1 binnen, alvorens Sergio Ramos, Karim Benzema en Marcelo de 5-1 eindstand bewerkstelligden. De grens van honderd doelpunten in een seizoen werd door de Fransman doorbroken.

Verder in Spanje was het spanning alom. Mallorca kon de felbegeerde vierde plaats weer overnemen van Sevilla, maar verloor prompt in Riazor van Deportivo. De club uit La Coruña zat al tien duels zonder zege, maar de nummer vijf werd met 1-0 huiswaarts gestuurd. Getafe behield de zesde plaats door met 2-1 te winnen van Málaga. Villarreal heeft na de zege in de stadsderby met Valencia nog altijd evenveel punten, maar een slechter onderling resultaat. Door de nederlaag in Bernabéu haakte Athletic af in de strijd om Europees voetbal.

Onderin wist Xerez nog met 3-2 te winnen van Real Zaragoza. Hierdoor heeft het theoretisch nog een kans op overleven, maar door de goede resultaten van de andere degradatiekandidaten lijkt dit een kansloze missie. Racing nam bij concurrent Valladolid nog wel de leiding, maar verloor alsnog en bezet op onderling resultaat de 19e plaats. Valladolid heeft evenveel punten, maar staat wel zestiende. Er zijn dus vier clubs met 36 punten. Ook Málaga en Tenerife horen hierbij. Laatstgenoemde redde in blessuretijd een belangrijk punt tegen Almería.