Vinokourov bedroefd om beschuldigingen

Alexandre Vinokourov won gisteren Luik-Bastenaken-Luik. De zege van de renner, die in dienst van Astana rijdt, werd echter overschaduwd door zijn dopingverleden. De Kazach toonde zich dan ook verontwaardigd.

"Ik ben diep bedroefd," liet Vinokourov in een open brief weten. "Ik kan niets doen tegen de twijfels die sinds 2007 rond mij hangen, maar de beschuldigingen die nu opnieuw geuit worden, stoelen op niets."

"Ik heb twee jaar geboet, het waren triestige jaren," vervolgt de voormalig dopingzondaar zijn relaas. "Maar dat is nu voorbij. Ik houd van de sport en wil de sport iets teruggeven. Sinds mijn terugkeer in augustus 2009 was ik altijd correct met de pers. Ik heb alle vragen beantwoord, want ik heb niets te verbergen. Maar mijn zege in Luik lijkt sommigen jaloers te maken."

In de Tour de France van 2007 werd Vino betrapt op het gebruik van verboden middelen. Tot op de dag van vandaag heeft de Kazach echter ontkend. Voor het publiek in Luik was hij in elk geval niet de gewenste winnaar en kreeg prompt een fluitconcert over zich heen.

Vinokourov gaf tot slot nog wel aan dat hij sinds zijn terugkeer al tientallen keren is gecontroleerd. "Ik speel open kaart. Ik ben al meer dan dertig keer op doping gecontroleerd sinds mijn terugkeer en dat was altijd negatief. Dat geeft mij het recht om aan wedstrijden deel te nemen. En als ik aan de start van een koers kom, heb ik toch het recht om in die wedstrijd voor de zege te strijden?"