Forse toename bof

Het aantal gevallen van bof is sinds december opeens fors toegenomen. Vanaf 1 december bleken 110 mensen de bof te hebben, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De uitbraak begon onder studenten in de regio Zuid-Holland West, waar onder meer de studentenstad Delft onder valt. Na een landelijk studentenfeest bleken ook dertig studenten in Leiden met de bof rond te lopen. Volgens het RIVM is het ziekteverloop over het algemeen mild.

De GGD Zuid-Holland West stelt dat de bof voorkomt onder studenten die als kind wel zijn gevaccineerd. Dit zou erop kunnen wijzen dat het vaccin na een tijdje niet zo goed meer werkt. De GGD adviseert studenten die niet zijn gevaccineerd, dit alsnog te laten doen.

Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus en is volgens het RIVM erg besmettelijk. Besmetting vindt plaats van mens op mens door bijvoorbeeld hoesten of niezen. Wie de bof heeft, kan last krijgen van koorts en het opzwellen van een of beide wangen door een ontsteking van de oorspeekselklieren. Soms zorgt de bof voor een hersenvliesontsteking of hersenweefselontsteking.

Vroeger belandden jaarlijks drie- tot achthonderd kinderen en volwassenen in het ziekenhuis met een door de bof veroorzaakte hersenvliesontsteking. Daarom is in 1987 de bof opgenomen in het vaccinatieprogramma van het rijk. De laatste jaren kwam de ziekte bijna niet meer voor.