Badmintonvrouwen buiten de medailles

Met een zeer jeugdig team heeft de Nederlandse vrouwenploeg op het Europees kampioenschap voor landenteams in Warschau beslag gelegd op de vierde plaats. De mannenploeg werd gedeeld vijfde. "Onze jonge en niet zeer ervaren teams hebben het geweldig gedaan," was de conclusie van bondscoach Kim Young Man. "Meer dan dit zat er niet in."
 
In de strijd om het brons verloren de vrouwen met 3-0 van Duitsland. In de openingspartij liep Patty Stolzenbach tegen wereldtopper Juliane Schenk van meet af aan achter de feiten aan. De 20-jarige Bossche speelster slaagde er niet in de aanvankelijke achterstand in te lopen: 16-21. In de tweede game ontspon zich een fascinerende en volkomen gelijkopgaande strijd tussen de nummer 11 van de wereld (Schenk) en de nummer 91 (Stolzenbach). De kansen wisselden voortdurend. Uiteindelijk gaf de grotere routine van de Duitse de doorslag: 18-21.

De partij tussen de eerste dubbels van beide landen werd met slechts 19-21 in de de beslissende derde game gewonnen door  Birgit Overzier/Sandra Marinelli. Hier lagen winstkansen voor het (op de wereldranglijst) snel gestegen dubbel Paulien van Dooremalen/Lotte Jonathans.
 
De coaches hadden in de tweede single gekozen voor Thamar Peters. Het pas 17-jarige talent van Victoria Hoensbroek deed het uitstekend tegen de ervaren Karin Schnaase maar ze kon een nederlaag in twee games niet voorkomen. Uiteindelijk eindigden de Oranjevrouwen slechts twee plaatsen lager dan de Nederlandse ploeg die tweede werd in 2008. Bij dat EK, dat toen in Almere plaatsvond, waren alle toppers van de partij. In Warschau deed Oranje het zonder de nummers 1, 2 en 3.