Baby geboren zonder ogen

In de Amerikaanse staat Florida is een meisje geboren met een bizarre afwijking. Brielle Garrison heeft namelijk helemaal geen ogen.

De baby lijdt aan anoftalmie, een zeer zeldzame aandoening die ontstaat tijdens de zwangerschap en leidt tot onontwikkelde ogen. De ziekte komt slechts bij drie tot zeven op de honderdduizend pasgeborenen voor. Het is echter niet bekend hoeveel kinderen beide ogen moeten missen.

"Na achttien weken zwangerschap kan anoftalmie worden opgemerkt door middel van een echo", vertelt dokter Manny Alvarez, die is gespecialiseerd in risicovolle zwangerschappen. "De conditie komt vaak met andere kwalen, zoals abnormale hersengroei."

Anoftalmie kan worden veroorzaakt doordat de moeder tijdens de zwangerschap ziek wordt door bijvoorbeeld rode hond of waterpokken. Ook het gebruik van drugs kan tot de aandoening leiden. Anoftalmie kan echter ook spontaan ontstaan.

"Het is zwaar", klaagt Taylor Garrison, de moeder van Brielle. "Ik bedoel, deze week hebben we iedere dag een afspraak. En er zullen nog veel meer afspraken en verschillende dokters komen." Het meisje krijgt waarschijnlijk kunstogen aangemeten om vervorming van het gezicht tegen te gaan.

Bekijk hier een filmpje over het kind.