Bannentocht nog even van de baan

De ijsclub in het Noord Hollandse Jisp heeft besloten de Bannentocht voorlopig nog even niet uit te schrijven. De ijsclub durft vanwege de massale belangstelling de verantwoording niet nemen. De organisatie is namelijk de afgelopen dagen overstelpt met telefoontjes over het doorgaan.

Coördinator Jan Koene vertelde: "Met man en macht zijn we erin geslaagd om het gehele traject van 30 kilometer min of meer sneeuwvrij te maken, maar het ijs is niet overal betrouwbaar. We hebben gewoon meer vorst nodig. Er zijn grote stukken, waar acht, negen en tien centimeter ijs ligt. Maar ook plekken, waar vier tot vijf centimeter wordt gemeten en dat is te dun om de vele schaatsers te dragen. Bovendien hebben we op bepaalde stukken last van sneeuwduinen." De organisatie heeft op vele plekken op het parcours al schaatsers zien rijden maar geeft aan dat nog te gevaarlijk is.

Koene vervolgt: "We hebben nu borden geplaatst, dat het betreden van het ijs op eigen risico is. We wisten gistermorgen om half negen werkelijk niet wat we zagen. Hele horden mensen uit het hele land zijn hier naartoe gekomen om te schaatsen, maar door de sneeuwduinen, die op sommige plekken in het Jisperveld zijn ontstaan, is het ijs levensgevaarlijk!"

Het uitstel betekent volgens de organisatie geen afstel want ze gaan vooralsnog door met het plaatsen van Koek en Zopie kraampjes. "De weermannen roepen wel dat het hard gaat vriezen, maar dat doet het op dit moment gewoon niet. De mensen denken dat het flink vriest, maar dat komt door de oostenwind, waardoor het veel kouder aanvoelt." Overigens wordt vanaf dinsdag meer vorst en geen noemenswaardige sneeuw voorspelt voor de gehele week, dus de kans blijft aanwezig dat de tocht op een later tijdstip gehouden kan worden."