Thailand zet Hmong uit naar Laos

Het Thaise leger is vanochtend vroeg (lokale tijd) begonnen met het uitzetten van duizenden etnische Hmong uit een vluchtelingenkamp in Huay Nam Khao naar buurland Laos. Dat maakte een woordvoerder van het leger bekend.

Circa vijfduizend soldaten, overheidsfunctionarissen en vrijwilligers zijn in alle vroegte aan de slag gegaan in het kamp, waar meer dan vierduizend Hmong vastzitten. De Hmong vormen een etnische minderheidsgroep, die van oorsprong uit Zuid-China stamt. Leden van deze groep wonen ook in Laos, Thailand, Vietnam en Myanmar.

Internationaal wordt al lang geprotesteerd tegen de uitzetting van Hmong vanuit Thailand naar Laos. De vrees is dat zij zullen worden vervolgd in het communistische Laos, omdat veel van leden van de Hmong in de jaren zestig en zeventig aan de zijde van de Amerikanen vochten toen de oorlog in Vietnam zich naar Laos uitbreidde.

Toen het conflict eindigde in 1975, vluchtten honderdduizenden Hmong naar Thailand, waar velen nog in vluchtelingenkampen zitten. Bangkok stelt dat veel Hmong economische vluchtelingen zijn en wil hen daarom niet opnemen. Na de oorlog hebben veel Hmong een nieuw bestaan opgebouwd in de VS.
Submitter:  Bron: ANP