'Koningin ontkent dat samenleving verandert'

Mediaprofessor Mark Dueze, verbonden aan de universiteiten van Leiden en Indiana in de VS, zegt dat de koningin middels haar kersttoespraak een grote angst voor technologie laat blijken. "De koningin ontkent dat de samenleving is veranderd. We leven toch echt niet meer in de jaren vijftig", aldus Deuze.

De koningin was in haar toespraak op eerste kerstdag kritisch over virtuele contacten. "Echt contact ontstaat in daden en woorden. Taal is onmisbaar bij het opbouwen van vertrouwen. [...] Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes", zo zei de vorstin. Volgens Deuze denkt politiek Den Haag net zo over de nieuwe media als Twitter, Hyves en sms.

Diezelfde politiek maakt echter wel volop gebruik van de moderne communicatiemiddelen. "Aan de ene kant roepen politici te pas en te onpas dat we ons moeten wapenen tegen de slechte invloed van de media; daar worden miljoenen euro's aan onderwijsgeld in gepompt. En we moeten oppassen met wat we uitspoken op internet. Tegelijkertijd zit een minister als Maxime Verhagen voortdurend te twitteren en voeren politieke partijen een groot deel van hun verkiezingscampagnes via het internet."

Deuze is van mening dat de nieuwe media juist veel voordelen bieden. "Door de technologie zijn mensen juist meer met elkaar verbonden. Vroeger zaten we een leven lang in dezelfde omgeving. We gingen naar dezelfde kerk, zaten bij dezelfde voetbalclub, trouwden met iemand uit de buurt. Dat is nu anders. Er is welzeker veel verbondenheid. Misschien niet zozeer met onze buren, maar meer op een wereldwijde schaal. Technologie verbindt de mensen met elkaar, maar op een andere manier dan vroeger."

De mediaprofessor keurt net als de koningin agressieve taal op internet af, "maar met diezelfde anonimiteit maken we met elkaar een wereldwijde schat van kennis, kijk maar naar Wikipedia. Ook stelt die anonimiteit ons in staat om met anderen te kunnen praten over problemen waarmee we thuis niet terecht kunnen. Denk aan Marokkaanse jongeren die op internet over onderwerpen als homoseksualiteit kunnen praten."

Toch kleven er ook nadelen aan bijvoorbeeld internet, maar die zijn wat Deuze betreft van een hele andere orde dan hoe de koningin dit ziet. Mensen proberen zich volgens hem voortdurend goed te profileren op de diverse netwerksites. "Zo worden we een soort voortdurende reclamecampagne van onszelf."