Ochtendspits in top 10 allertijden

De ANWB meldde dat we vandaag te maken hebben met de drukste ochtendspits van dit jaar. Een uur geleden telde de ANWB al 670 kilometer file, terwijl er normaal op een donderdag rond 8.00 uur maximaal 280 kilometer file staat. Rond 8.30 kent de spits meestal zijn hoogtepunt. Momenteel staat er nog ruim 590 kilometer file. Het record dit jaar stond op 26 mei, toen er 605 kilometer file stond. Daar zijn we vandaag ruim overheen gegaan.

De spits van vandaag zal ook zeker een notering krijgen in de top tien allertijden wat files betreft. de datum 8 februari 1999 staat momenteel op 1 in de lijst. Of we daar dit jaar nog overheen gaan, moet nog blijken. Om 8 februari van zijn plaats te stoten is 975 kilometer file nodig.

Wie richting Utrecht wil reizen komt van een koude kermis thuis: alle wegen rondom de stad staan potdicht. Het wordt dan ook aangeraden niet met de auto te gaan als je richting Utrecht wilt reizen. Ook tussen Groningen en Assen, op de A28, staat het in beide richtingen muurvast. Automobilisten zijn daar zelfs op de snelweg omgedraaid omdat ze het niet zagen gebeuren de plaats van de bestemming nog te bereiken.

In Friesland raadt de politie iedereen af om de weg op te gaan. De wegen in zuidoost Friesland zijn momenteel onbegaanbaar en er ligt zelfs tot veertig centimeter sneeuw. Wie de bus in Friesland wil pakken zal ook een ander plan moeten trekken: twee van de drie vervoersbedrijven laten de bussen in de remise en ook het treinverkeer heeft grote problemen door wisselstoringen. Hulpdiensten lopen door het winterweer ook vertraging op.