Parlement VS wil ongenode gasten Obama horen

Het Amerikaanse koppel dat eind vorige maand zonder uitnodiging bij een staatsdiner van Barack Obama wist binnen te komen, moet voor een parlementscommissie verschijnen om tekst en uitleg te geven over het voorval. Dat meldden Amerikaanse media.

De commissie Binnenlandse Veiligheid van het Huis van Afgevaardigden besloot het stel gisteren te dagvaarden. Ze moeten op 20 januari acte de présence geven. Tareq en Michaele Salahi hadden eerder geweigerd vrijwillig voor de commissie te verschijnen.

De Salahi's waren er in geslaagd op 24 november het Witte Huis binnen te komen waar Obama op dat moment de Indiase premier Manmohan Singh en honderden andere hoogwaardigheidsbekleders ontving. Dat kwam doordat beveiligingsmedewerkers niet controleerden of hun namen wel op de gastenlijst stonden. De twee gingen op de foto met hoogwaardigheidsbekleders op de rode loper en schudden zelfs de hand van Obama.

De 'partycrashers' uit de staat Virginia hebben laten weten dat ze zich zullen beroepen op hun zwijgrecht, dat is vastgelegd in de Amerikaanse grondwet. Volgens hun advocaat hebben ze de commissie al van schriftelijke informatie voorzien waaruit zou blijken dat ze wel degelijk zijn uitgenodigd. Die bewering wordt door het Witte Huis ten stelligste ontkend.

Het incident leidde tot een zeldzaam openbaar excuus van de Secret Service, de beveiligingsdienst van de president. Drie medewerkers zijn met verlof gestuurd.
Submitter:  Bron: ANP