Marineschip Evertsen onderschept piraten

De bemanning van het marineschip Evertsen heeft gisterenavond dertien piraten aangehouden nadat ze hadden geprobeerd een koopvaardijschip te kapen. De aanhouding vond plaats op 150 mijl ten zuiden van Salalah (Oman). Dat liet een Nederlandse legerwoordvoerder vandaag weten.

Bij hun poging om het schip te kapen werden enkele schoten gelost, maar uiteindelijk vertrokken de piraten toch in hun bootjes omdat ze niet aan boord konden komen. Ze gingen terug naar een in de buurt liggende vissersboot. De bemanning van de Evertsen zag enige tijd later de vissersboot en de twee bootjes waarmee de aanval was uitgevoerd en pakte de piraten op. Ze zitten nu vast op het marineschip en zijn in overleg met de officier van justitie van het Landelijk parket in Rotterdam aangehouden. Het is nog niet bekend in welk land de dertien piraten worden vervolgd.

Aan boord van de vissersboot werden grote hoeveelheden wapens, munitie, enterhaken en ladders gevonden. Ook waren er twee Tanzaniaanse vissers aan boord. Die bleken al enkele maanden door de piraten te zijn gegijzeld.

De Evertsen is onderdeel van een EU-missie met als hoofdtaak het beschermen van schepen met voedselhulp voor Somalië. Andere taken zijn het beschermen van kwetsbare schepen en het voorkomen van piraterij in de wateren rond Somalië.