'Google censureert climategate'

Zoekmachine Google filtert sinds vandaag de term 'climategate' uit haar suggesties (dus niet uit de zoekresultaten). Ook zul je climategate niet terugvinden als je zoekt op climate.

Climategate is de term die werd gegeven aan de meer dan 61mb aan e-mails en documenten van de University of East Anglia, die door een hacker of klokkenluider naar de media zijn gelekt en waarin aanwijzingen zijn te vinden die kunnen duiden op grootschalig gesjoemel met onderzoeksresultaten rondom global warming. Data zou worden gemanipuleerd als deze de gangbare theorie van man-made global warming niet ondersteunden.

Ondanks het feit dat de zoekterm 'climategate' inmiddels 10.600.000 resultaten oplevert en daarmee de zoekterm 'global warming' met 400.000 overschrijdt, verschijnt sinds vanavond de term climategate niet langer in de google autosuggest.  Zelfs niet als je de term al in z'n geheel hebt ingetikt.

Bij zoeken op de term 'climate' komt climategate op in ieder geval de eerste 25 pagina's met zoekresultaten, maar mogelijk veel verder, in het geheel niet voor.

Waarom google deze resultaten censureert is niet duidelijk.  Omdat ook main stream media de hele affaire lijkt te negeren gaan over internet de geruchten dat het hele verhaal in de doofpot gestopt wordt.  Voor geïnteresseerden zit er niets anders op dan direct te zoeken op 'climategate' - wat nog wel gewoon werkt, of gebruik te maken van Microsofts zoekmachine Bing, waar de autosuggest nog wel onbevooroordeeld dienst doet.

Klik hier voor een flash video.

Update:
Inmiddels is bij een aantal mensen de suggestie 'climategate' terug, of zelfs nooit weggeweest.  Waarom de term niet bij iedereen opduikt in de zoeksuggesties is niet bekend, noch is bekend waarom de term in de eerste plaats verdwenen is.