Geen straf voor weigerachtig peloton

De militairen in het peloton dat vorig jaar weigerde een opdracht uit te voeren in Uruzgan, hebben geen ontslag aangezegd gekregen van Defensie. Een commandant van hun eenheid zou daar in Afghanistan wel mee hebben gedreigd. Ook twee kaderleden van de eenheid, die destijds zijn teruggestuurd naar Nederland, ondervinden daarvan geen negatieve of remmende gevolgen voor hun verdere militaire carrière.

Dat heeft het ministerie van Defensie vandaag gemeld. Een van de gerepatrieerde militairen deed zijn verhaal dit weekeinde in de Volkskrant. Hij heeft nog een beroepszaak lopen tegen zijn repatriëring en wil eerherstel voor het hele peloton. Zijn zaak wordt begin volgend jaar behandeld. Defensie zegt respect te hebben voor zijn besluit om in beroep te gaan tegen zijn gedwongen terugkeer, maar staat nog steeds achter het besluit hem terug te halen, aldus de woordvoerder. Volgens de betrokken sergeant wil een groot deel van het peloton voor hem getuigen.

De eenheid weigerde een gevaarlijke opdracht uit te voeren, omdat de militairen vonden dat ze te weinig voorbereidingstijd kregen. Daarop werden ze tijdelijk op non-actief gezet. Inhoudelijk weigert Defensie commentaar op de kwestie.