Weening derde in Ronde van Polen

Pieter Weening is in de vijfde etappe in de Ronde van Polen als derde geëindigd. De renner van Rabobank bezet nu ook het klassement de derde plaats.

De etappe over 171,5 kilometer van Strzyzow naar Krynica-Zdroj werd gewonnen door wereldkampioen Alessandro Ballan. Daniel Moreno eindigde als tweede. Ballan neemt ook de leiding in het algemeen klassement over van de Belg Jurgen Roelandts. Weening staat daarin op zes seconden op de derde plaats. Weening zat samen met Ballan in een kopgroep van zes. Achter dit zestal arriveerden dertig renners met een achterstand van vijftien seconden.

De prestaties van Weening zijn extra belangrijk met het oog op het wereldkampioenschap, waarvoor Nederland de punten hard nodig heeft om straks met negen man te kunnen starten.

"Het kan dus nog heel erg spannend gaan worden", aldus ploegleider Adrie van Houwelingen. "Het is aan ons om nog een paar extra punten te pakken. Nogmaals, het is niet ons hoofddoel om hier die negen startbewijzen voor het WK te veroveren, maar nu het zo dicht bij elkaar ligt, praten we er onder elkaar wel over".

Ook voor morgen ziet Van Houwelingen weer kansen voor een topklassering voor Weening. "Hij hoorde deze etappe echt bij de besten. Het lijkt mij voor de hand liggend, dat de besten van vandaag ook vrijdag weer boven komen drijven. "