'Amsterdam weert Sunderland van AT'

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam denkt erover deelname van het Engelse Sunderland aan het Amsterdam Tournament te verbieden. Daar het rivaliserende Newcastle United op hetzelfde moment een oefenwedstrijd speelt tegen FC Utrecht, vreest men voor rellen in de hoofdstad.

De FA bracht de KNVB eind juni op de hoogte van deze situatie. In Engeland mogen beide clubs niet tegelijkertijd binnen een straal van 150 kilometer spelen. "Het is dan ook uitgesloten dat beide clubs tegelijkertijd spelen," aldus Cohen in De Telegraaf.

"Overleg met de gemeente en club Utrecht heeft geen resultaat opgeleverd en ik wil geen enkel risico nemen. We worden niet voor niets door de Engelse bond gealarmeerd. Ik begrijp dat een dergelijke maatregel verregaande gevolgen heeft voor het traditionele Ajax-toernooi, maar de veiligheid in de stad gaat boven alles."

Maandag zal er een spoedoverleg plaatsvinden tussen Amsterdam en Utrecht. Alleen een verbod van FC Utrecht - Newcastle United lijkt momenteel een oplossing te kunnen bieden. "Wij hebben geen kaarten verkocht aan Newcastle-fans en gaan er dan ook van uit dat er geen problemen ontstaan. Wij spelen gewoon op 26 juli," zegt FC Utrecht-voorzitter Jan-Willem van Dop over de huidige situatie.