FOTA zet eigen raceklasse weer door

De Formule 1-teams verenigd in de FOTA zijn van plan om hun eigen raceklasse door te gaan zetten, ondanks dat er geprobeerd wordt om de ruzie met de FIA op te lossen. Woensdag zijn de acht FOTA-leden boos weggelopen uit een vergadering nadat ze geen stemrecht hadden gekregen.

Hierdoor zijn volgens een van de teambazen de plannen voor een eigen raceklasse weer op tafel gekomen. Toch is er nog steeds vertrouwen dat er nog een deal met de bestuurders van de sport kan worden gemaakt. Daarvoor werkt de FOTA samen met de commerciële rechtenhouder FOM en diens aandeelhouder CVC.

BMW Sauber-teambaas Mario Theissen denkt dat er snel een deal kan liggen, maar zei dat plannen voor een eigen raceklasse nog niet van tafel zijn. "Het is erg simpel. Er zijn nog steeds irriterende krachten en dat verbaast ons. We hebben nog steeds geen deal, maar we boeken langzaam maar zeker progressie. We kunnen niet achterover gaan leunen en wachten of een overeenkomst onze kant op komt. Daarom moeten we alle opties open houden."

"We zijn constant in onderhandeling en we kunnen zoals de FIA zegt binnen enkele daten tot een akkoord komen, maar het kan ook enkele weken duren, of zelfs helemaal niet." Daarbij is van groot belang dat Max Mosley zich definitief terugtrekt als FIA-president in oktober. Deze eis zou ook bij CVC kenbaar zijn gemaakt in het onderhandelingsproces.