Doornbos niet tevreden over resultaten

Robert Doornbos is niet tevreden over zijn resultaten in de IndyCar Series. De 27-jarige Nederlander had gehoopt voor de podiumplaatsen mee te strijden maar op de helft van het seizoen is Doornbos nog niet hoger gekomen dan twee negende plaatsen.

Daarmee is de rookie teleurgesteld in wat hij tot nu toe geboekt heeft in de eerste helft van het IndyCar-seizoen voor het team van Newman/Haas/Lanigan. Doornbos werd in Long Beach in april negende, iets wat hij wist te herhalen afgelopen weekend op het circuit van Watkins Glen.

Tegenover OpenWheelWorld.net vertelde Doornbos: "De resultaten zijn natuurlijk erg teleurstellend, ik ben niet gewend om een negende plaats als beste resultaat te hebben. In Champ Car scoorde ik direct podiums en overwinningen en ik heb ook gewonnen in de A1GP. Tijdens de beginfase van het seizoen ging het niet zoals het moest, maar ziet het er nu goed uit."

De Rotterdammer had nog niet eerder geracet op ovals, maar wist na een aantal goede tests meteen indruk te maken tijdens zijn eerste race op een ovaal circuit. Een tweede plaats in de kwalificatie in Kansas was een uitstekend resultaat en hij kon in het begin van de race goed meekomen met de kop van het veld. Maar pech tijdens zijn pitstop - Doornbos raakte een band van de wagen van teamgenoot Graham Rahal - zorgde ervoor dat hij teruggezet werd naar de staart van het veld.

Op de Indianapolis 500 was Doornbos aanvankelijk ook snel, maar een tweetal crashes binnen 24 uur in de aanloop naar de race zelf maakten het er voor de Nederlander niet gemakkelijker op. Doornbos finishte uiteindelijk niet door een schampschot tegen de muur. Reparatie mocht niet meer baten. Na de crashes haalde de Rotterdammer niet meer de snelheid die hij daarvoor had. "Mijn crashes op Indy hebben tijdens mei maand mijn mentale benadering wel beïnvloed. Ik was verrast door hoe hard het ging en hoeveel in Indy op het spel staat, je kunt er erg veel verliezen. Op Indy was het meer een mentaal probleem, maar nu gaat het weer goed."

De wagens van Newman/Haas/Lanigan liepen niet goed, maar inmiddels is het probleem getackeld. "We hebben gevonden wat er fout ging en hebben een aantal zaken binnen de crew veranderd om de communicatie te bevorderen, dat was ons voornaamste probleem", aldus Doornbos. "Later hebben we een paar goede resultaten op de ovals kunnen scoren. Toch ben ik blij om hier weer op een normaal circuit (Watkins Glen, red.) te staan. Het is niet zo dat ik me zorgen maak over de ovals. Ik weet dat het een zwaar leerproces is en we worden elke race beter."

De Rotterdammer mag dan wel niet tevreden zijn met de prestaties die hij neerzet, hij maakt nog altijd kans op de eretitel Rookie of the Year. Na Watkins Glen heeft Doornbos de leiding weer in handen met één punt meer dan Raphael Matos.

Doornbos zei ook dat hij waarschijnlijk binnenkort weer op vaderlandse bodem te zien zal zijn. De IndyCar-kalender mag dan wel flink bezet zijn, toch maakt de Rotterdammer vermoedelijk tijd vrij om in augustus opnieuw tijdens Bavaria City Racing in actie te komen. "Het ziet er naar uit dat ik tijdens Bavaria City Racing aanwezig zal zijn voor mijn sponsor ING."

"Ik denk niet dat ik opnieuw de Formule 1-wagen (van Renault, red.) zal besturen, dat laten ze waarschijnlijk dit jaar over aan (Fernando) Alonso. Maar het is een geweldig evenement en ik zal er opnieuw bij zijn", besloot de coureur.


Beluister hier het geluidsfragment van het gesprek op Watkins Glen tussen Doornbos en OpenWheelWorld.net (met een speciale boodschap voor de Nederlandse fans). Indien de link niet werkt, klik dan met je rechtermuisknop op de link en kies 'Opslaan als'.