[Giro] Armstrong heeft spijt van staking

Lance Armstrong heeft zijn spijt betuigd na een staking, die tijdens de negende etappe van de Giro d'Italia plaats vond. In de straten van Milaan, dat als finishplaats fungeerde, kneep het voltallige peloton tijdelijk in de remmen. Op die manier wilde men protesteren tegen het parcours.

De renner van Astana heeft inmiddels gezegd dat het statement 'ongelukkig' was. "De boodschap die we als rijders willen overbrengen is dat we het spijtig vinden wat gebeurd is," liet Armstrong in een reactie weten. "Niemand is hier gelukkig mee. De fans zijn dan niet, de organisatie en de renners evenmin."

De Texaan zei overigens nog wel dat er al een tijdje onvrede binnen het peloton heerst. "De actie was ongelukkig, maar volgde na enkele dagen van frustratie en angst bij veel renners, zeker na Horillo's val. De woordenoorlog en de krachtmeting achteraf moeten we wel vermijden."

Angelo Zomegnan, koersdirecteur van de Giro d'Italia, had geen begrip voor de actie. "Het parcours in Milaan was voor explosieve renners, mannen die hun kont van hun zadel optillen," zei hij. "Sommige renners die niet meer zo jong zijn, zagen dat niet zitten blijkbaar. Het lijkt wel of hun benen korter zijn geworden, maar hun tongen langer."