Giro van Venetië naar Rome

De jubilerende Ronde van Italië gaat in 2009 van start in Venetië. De finish is op 31 mei in Rome.

Giro d’Italia viert volgend jaar het 100-jarig bestaan. De eerste editie vond in 1909 plaats. De editie van 2009 telt 21 etappes en heeft een totale lengte van 3395,5 kilometer. De ronde begint in Venetië met een ploegentijdrit over 20,5 kilometer. De slotrit in Rome is een individuele tijdrit over 15,3 kilometer. De laatste keer dat de Giro niet eindigde in Milaan was in 1989, destijds was dat in Florence.

Speciaal voor de feesteditie is de roze leiderstrui ontworpen door de wereldberoemde couturiers Dolce en Gabbana. "Voor deze bijzondere aflevering hebben we ons hoofd en onze passie gebruikt. Daarnaast willen we de toon zetten voor de komende 100 jaar," aldus rondebaas Angelo Zomegnan.

Naast de tijdritten op de eerste en laatste dag zit er ook nog een tijdrit van 61,7 in. Ook voor de klimmers komen er genoeg kansen. De eerste bergen dienen zich al in de vierde etappe aan als het peloton van Padua naar San Martino di Castrozza rijdt. De laatste zware beklimming volgt twee dagen voor het einde als de renners de Vesuvius op moeten.

De Giro zal volgend jaar een sterk deelnemersveld kennen. Ondanks dat Alberto Contador ontbreekt zullen wel Lance Armstrong, Ivan Basso, Carlos Sastre en Damiano Cunego aan de start verschijnen.

Armstrong reageerde per video op het parcours: "Al in de eerste week wordt het spannend, met de vierde en vijfde rit door de Alpen. Die etappes kunnen een grote rol spelen. In de tweede week valt vooral de lange tijdrit op. Ik reed nog nooit 62 kilometer tegen de klok. Ik zal er op die dag moeten staan. In de slotweek is de rit naar de Vesuvius een uitdaging. De slotdag in Rome wordt mooi. Het is een prachtige stad, die ik pas vorig jaar heb leren kennen toen ik er als toerist verbleef. Dit wordt een zeer dynamische ronde."