[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Maleisië

Valentino Rossi heeft de Grand Prix van Maleisië gewonnen. De wereldkampioen haalde halverwege de wedstrijd Dani Pedrosa, die van pole gestart was, in. Daarna liep hij per ronde weg van de rest van het veld. Pedrosa finishte op vier seconden van Rossi als tweede. Andrea Dovizioso werd derde.

Dani Pedrosa kwam het beste weg bij de start en behield bij het ingaan van de eerste bocht de leiding. Hij reed meteen weg bij Dovizioso, die bij de start Rossi en Lorenzo ingehaald had. Nakano kende een wereldstart door van de vijftiende startplaats naar de zesde plaats te komen, vlak achter Casey Stoner.

Rossi had erg veel moeite om landgenoot Dovizioso te passeren, hoewel hij duidelijk sneller was. De jonge Italiaan wilde heel graag op het podium eindigen en verdedigde zijn tweede plaats met alle macht. In de tweede ronde kreeg Rossi zijn Yamaha toch langs de rookie en kon hij richting Pedrosa rijden.

Eenmaal in de kielzog van Pedrosa, had Rossi de grootste moeite met het passeren van de fabrieksrijder van Honda. Pas halverwege de race slaagde hij er eindelijk in de Spanjaard te passeren. Hij remde Pedrosa in de langzaamste bocht van het circuit spectaculair uit en hield het gat gesloten.

Nadat Rossi de leiding gepakt had, zag Pedrosa de wereldkampioen per ronde verder van hem wegrijden. Pedrosa had ook een groot gat naar Dovizioso. Die was verwikkeld in een hevige strijd met Hayden, Stoner, Nakano, Lorenzo, Colin Edwards en Loris Capirossi. In de twaalfde ronde schoof Lorenzo onderuit, waardoor hij de strijd moest staken.

Nicky Hayden was een paar keer dichtbij het inhalen van Dovizioso, maar deze liet zich zeker niet makkelijk voorbij gaan. Hoewel Hayden zijn machine naast de motor van Dovizioso kreeg, gaf deze geen krimp en liet zijn motorfiets gewoon staan. Achter de oppermachtige Rossi en lone-ranger Pedrosa, finishte Dovizioso als derde. Hayden werd vierde, voor Nakano. Stoner kon geen vuist maken op Sepang en finishte als zesde.

De zege van Rossi was alweer zijn negende van het seizoen en de tiende podiumfinish op rij. Hij werd twee wedstrijden terug, in Motegi, al gekroond tot wereldkampioen. Ondanks de matige zesde plaats van Stoner, verzekerde hij zichzelf van de tweede plek in het kampioenschap. De achterstand van 26 punten is niet meer in te halen voor Pedrosa. Doordat Lorenzo uitviel, houdt Dovizioso zicht op de vierde plaats in het eindklassement, hij zal hiervoor wel de laatste race in Valencia moeten winnen.

#RijderTeamBandenTijd
1V. RossiYamaha Factory Racing TeamBridgestone43:06.007
2D. PedrosaRepsol Honda TeamBridgestone+4.008
3A. DoviziosoJiR Scot Racing TeamMichelin+8.536
4N. HaydenRepsol Honda TeamMichelin+8.858
5S. NakanoHonda GresiniBridgestone+10.538
6C. StonerDucati Marlboro TeamBridgestone+13.640
7L. CapirossiRizla Suzuki MotoGPBridgestone+15.936
8C. EdwardsTech 3 YamahaMichelin+18.802
9C. VermeulenRizla Suzuki MotoGPBridgestone+23.174
10R. de PunietHonda LCRMichelin+25.516
11J. HopkinsKawasaki Racing TeamBridgestone+27.609
12A. WestKawasaki Racing TeamBridgestone+41.399
13S. GuintoliTeam AliceBridgestone+45.617
14A. de AngelisHonda GresiniBridgestone+49.003
15T. EliasTeam AliceBridgestone+59.139
16M. MelandriDucati Marlboro TeamBridgestone+1:03.328
17N. AokiRizla Suzuki MotoGPBridgestone+1:48.363
18J. LorenzoYamaha Factory Racing TeamMichelin+ 9 ronde(n)
19J. ToselandTech 3 YamahaMichelin+ 19 ronde(n)