Räikkönen uitgeschakeld voor titel

Kimi Räikkönen kan op één punt na geen Formule 1-kampioen meer worden. De Ferrari-coureur staat op een achterstand van 21 punten op de huidige leider in de stand, Lewis Hamilton. De wereldkampioen van 2007 kende een nogal gebeurtenisvolle race in Japan.

De Fin werd derde op de Fuji Speedway in de Grand Prix van de Japan, de eerste keer sinds de GP van Hongarije dat hij weer in de punten finisht. Maar de zes punten waren niet voldoende om mee te blijven strijden om een tweede wereldtitel. Met nog twee races te gaan zijn er nog 20 punten in het spel, eentje te weinig om op gelijke hoogte te komen. Ferrari-president Luca di Montezemolo vond al dat Räikkönen tweede coureur moest zijn.

Räikkönen zelf kreeg het aardig voor zijn kiezen vandaag in de race. Het gebeurde al bij de start dat de Fin geraakt werd door Heikki Kovalainen. Klik hier voor een filmpje van zowel het raken van Felipe Massa tegen Lewis Hamilton en een herhaling van de start. "Beide McLarens hebben mij geraakt. Ik had een best goede start, maar toen ik remde in bocht 1 zag ik eerst één McLaren, en daarna nog één", zei Räikkönen na de race.

De Ferrari-coureur was het er duidelijk niet mee eens: "Beiden raakten mij en ik kon nergens anders heen dan rechtdoor. Ik verloor vele plaatsen en beschadigde de voorkant van mijn auto. Toen ik terug was op het circuit, reed ik achter mensen." Hamilton ontving voor de actie bij de start een drivethroughpenalty, waar de Brit het zelf helemaal mee eens was.

Räikkönen wist zich aardig weer terug te rijden naar voren, maar het gevecht dat hij daarna met Robert Kubica moest leveren, was lastiger. "In de laatste stint had ik een paar kansen om hem in te halen, maar dat gebeurde altijd in de laatste bocht of op het rechte stuk. We reden zij aan zij en hij stuurde naar binnen. Ik wist dat als geen van ons beiden zou liften in bocht 3, ik van de baan zou raken." Ook de banden begonnen hem parten te spelen, maar toch weet de Fin zijn slechte resultaat aan het incident net na de start. "Maar we hebben in ieder geval de finish gehaald."

Toch denkt de bijna-jarige Ferrari-rijder (17 oktober wordt hij 28) dat er nog meer in had gezeeten vandaaag: "We misten duidelijk iets waardoor we de auto’s voor ons niet snel genoeg konden pakken. Het was een moeilijke race, maar we zijn tenminste derde geworden en hopelijk kunnen we vanaf nu beter scoren." De Fin heeft nu 63 punten in het kampioenschap, boven hem staan Robert Kubica (72), teamgenoot Felipe Massa (79) en Lewis Hamilton (84 punten).