Stewart levert kritiek op FIA

Jackie Stewart, drievoudig wereldkampioen. heeft flinke kritiek geuit op de FIA. Volgens de 69-jarige Schot heeft de autosportbond te weinig oog heeft voor de coureurs. Verder is hij van mening dat McLaren sneller straffen krijgt dan de andere teams.

Lewis Hamilton moest in Frankrijk een gridpenalty van tien startplaatsen én een doorrijstraf incasseren. Ook teamgenoot Heikki Kovalainen kreeg een gridpenalty voor de kiezen.

"De FIA deelt de laatste tijd straffen uit in overvloed, zowel kwalificatiestraffen als boetes", schrijft Stewart in zijn column voor RBS."De FIA lijkt erg weinig compassie te hebben met de coureurs en doet vrijwel geen moeite om de zaken ook eens vanuit het perspectief van de rijder te zien."

"Ook klagen de coureurs over de enorme stijging van de kosten voor een superlicentie", voegde hij toe. "Het is erg onduidelijk wat de coureurs terug krijgen voor het extra geld dat zij moeten betalen. Het lijkt gewoon een manier van de FIA om meer geld in het laatje te krijgen. Bovendien ken ik geen enkele andere sport waarin de deelnemers een licentie moeten kopen, voordat zij mee mogen doen."

De FIA let scherper op McLaren dan op de andere teams sinds het spionageschandaal van vorig jaar, althans volgens Stewart. "Veel mensen denken dat de FIA McLaren meer in de gaten houdt dan de andere teams. Waarom werd Kimi Raikkonen bijvoorbeeld niet verplicht om naar binnen te komen om de loshangende uitlaat te laten verwijderen? Het onderdeel vloog uiteindelijk uit zichzelf van de auto, wat erg gevaarlijk had kunnen zijn voor het publiek of een andere rijder. Als McLaren zoiets was overkomen, dan had het team vast en zeker een boete gekregen."