Jan Reker: "Tijd heelt alles"

Jan Reker kreeg de laatste tijd flink wat kritiek te verduren van onder andere Gomes, Stan Valckx en Piet de Visser. De algemeen directeur van PSV zag de kritiek al maanden geleden aankomen. Wakker heeft hij er in ieder geval niet van gelegen.

Het doel van Reker zijn schoonmaakactie was het verminderen van de macht die Vlado Lemic had binnen PSV. Lemic, een internationaal bekend adviseur, zou volgens Reker zich te veel bemoeien met het PSV-beleid. "Als een zaakwaarnemer of adviseur wil zeggen wie de nieuwe trainer of assistent wordt, gaat dat te ver," aldus Reker. "Hij wordt vanaf nu behandeld als elke andere zaakwaarnemer. Als hij voor een afspraak komt, is hij welkom. Maar hij komt niet meer in – wat ik noem – 'het heilige gedeelte'. Daar waar de spelers zijn. Dat is vorig jaar al eens gesignaleerd en daar is te lang te weinig mee gedaan."

De kritiek die de algemeen directeur te verduren krijgt doet hem niet zo veel. "Als ik nu zie wie me voor leugenaar uitmaken, stoort me dat niet. Ik weet - zonder in details te treden - precies wat er aan de hand is en wordt intern gesteund, heb de raad van commissarissen pal achter me staan en krijg ook steunbetuigingen van veel mensen buiten PSV."

Het eerste slachtoffer in de zaak-PSV was technisch directeur Stan Valckx. Volgens Valckx zat Reker te vaak op zijn stoel en werd hij regelmatig teruggefloten door de directeur. "Hij zal bij PSV vertrekken, ik heb daar nachten wakker van gelegen. Stan heeft aangegeven dat hij niet meer met mij wil werken. Ik heb gezegd dat zijn manier van functioneren niet de juiste is. Hij zou veel onafhankelijker van Vlado Lemic moeten zijn."

Gisteren werd bekend dat Gomes waarschijnlijk deze zomer Eindhoven zal gaan verlaten. De doelman van PSV blijft achter zijn standpunt staan om te vertrekken als Reker zijn positie niet opgeeft. Reker ziet hem niet graag gaan. "Hij is de beste keeper uit de geschiedenis van PSV. Vergelijkbaar of misschien wel beter dan Jan van Beveren. Wij willen hem niet kwijt, want hij is een fantastische keeper. Maar hij heeft gezegd 'Reker eruit of ik eruit'. Dan is het nu ook aan hem om een beslissing te nemen. Of ik de boel ga lijmen? Dat weet ik nog niet. We hebben een keer gesproken. Toen heb ik uitgelegd hoe de zaken ervoor stonden."