Juffermans wint marathon Eindhoven, Heideman valt

Cees Juffermans heeft de schaatsmarathon in Eindhoven op zijn naam weten te schrijven. In Eindhoven ging het na afloop echter niet over de overwinning van Juffermans, maar om de valpartij van Jan Maarten Heideman. De vijfvoudig cupwinnaar kwam lelijk ten val en zal de cup waarschijnlijk kunnen vergeten.

Op het moment dat het peloton zich positioneerde voor de afvalsprint na tachtig ronden, kreeg de rijder uit Oldebroek een schaats net boven zijn enkel in het linkerbeen. De kopman van de DSB-ploeg leek meteen al te beseffen welke gevolgen zijn valpartij zou hebben. Aanvankelijk liet het zich ernstig aanzien, uiteindelijk zou dat nog meevallen. Mocht Heideman toch volgende week in Utrecht kunnen starten, dan lijken de kansen van de voormalig fysiotherapeut toch bekeken. Heideman miste door het uitvallen te veel punten op Cedric Michaud en Bob de Vries en zag het verschil flink oplopen.

De Vries en Michaud bemoeide zich in Eindhoven vooral met de tussensprints. Van Michaud is dat geen verrassing. De Fransman heeft steeds geroepen dat de punten wat hem betreft uit de sprints moeten komen. Zijn tegenstander De Vries liet zich eerder nog niet zoveel zien in tussensprints zoals in Eindhoven. Dat was, stelde ploegleider Jillert Anema, ook de strategie van de dag. "We wilden in ieder geval uit de eerste serie sprints negen punten halen, het werden er acht." Door het winnen van een aantal sprints wisten beide heren aardig wat punten te vergaren. De Vries pakte met zestien punten er één meer dan dat een overwinning oplevert. Michaud pakte er veertien.

Misschien was het daarom dat de koplopers in het klassement zich niet met de dagzege bemoeide. Na een schifting in de tachtigste ronde mochten Miel Rozendaal, Sjoerd Huisman en Emiel Blauw wegrijden. Dat drietal kreeg laten gezelschap van Christijn Groeneveld, Cees Juffermans en Sander Stuut.

Het had er alle schijn van dat die zes met elkaar naar de streep zouden rijden om daar om de winst te sprinter, echter Cees Juffermans dacht daar anders over. De man die door valpartijen zijn halve ploeg was kwijtgeraakt, ging er drie ronden voor het einde vandoor en wist verrassend de marathon op zijn naam te schrijven.