Thialf wil nieuw stadion bouwen

Het ijsstadion Thialf wil het het huidige stadion sluiten en een nieuw stadion aan de rand van Heerenveen bouwen. Er is een haalbaarheidsonderzoek gestart waarvan binnen twee maanden de resultaten bekend worden.

Dit maakte Directeur Jarko Nieweg van Thialf woensdagavond bekend. Het huidige Thialf stamt uit 1967. Destijds was het onoverdekt, negentien jaar later kwam er een dak op. Dit betekende een regen aan wereldrecords totdat de hooglandbaan in Calgary kwam. Volgens Nieweg had Thialf eigenlijk al veel eerder nieuw moeten bouwen. In 2002 was er een grote renovatie van ongeveer acht miljoen euro. In diezelfde periode werd rond het Abe Lenstra Stadion van voetbalclub SC Heerenveen het zogenoemde Sportstad Heerenveen gebouwd. Nieuweg had liever gezien Thialf daar een onderdeel van zou worden.

Na de renovatie ging Thialf bijna failliet. Doordat Aegon, Essent en de gemeente Heerenveen de aandelen van Thialf kochten werd het stadion gered. De laatste jaren maakt de ijstempel kleine winsten, maar voor de toekomst ziet het er minder goed uit. Dit komt voornamelijk doordat schaatsbanen elders in de wereld steeds professioneler worden. Het nieuwe Thialf zou onderdeel moeten worden van een soort attractiepark dat moet verrijzen langs het klaverblad dat de snelwegen A6 en A7 verbindt.