Voigt voorstander genetische test

De Duitse wielrenner Jens Voigt is een voorstander van de invoering van een genetische test in het wielrennen. Dit heeft hij maandag gezegd in een interview met de Süddeutschen Zeitung.

"Elke renner die een proflicentie heeft zou een genetische 'vingerafdruk' moeten afstaan. Die zou tien jaar moeten worden opgeslagen en kan bij zaken zoals de dopingaffaire die nu in Spanje speelt voor duidelijkheid zorgen", aldus Voigt, wielrenner van CSC. Nog voor de start van de Tour de France verloor die ploeg kopman Ivan Basso, wiens naam genoemd wordt in het Spaanse dopingschandaal rond arts Eufemiano Fuentes.

De Duitser zei verder dat volgens hem door de ontwikkeling van nieuwe onderzoeksmethoden het opgeslagen genetisch materiaal om de zoveel tijd opnieuw bekeken kan worden. "De tijd voor halve maatregelen is voorbij. Er moet eindelijk open kaart worden gespeeld. Wie echt schuldig is, moet daarvoor boeten. Na het dopingschandaal in 1998 dacht ik dat de wielersport van een kwaadaardig gezwel verlost was."