Coulthard: "Teveel heibel over tabaksreclame"

Veel landen liepen in de afgelopen jaren gevaar hun Grand Prix te verliezen vanwege een tabaksreclameverbod. De enige mogelijkheid was een uitzonderingsregeling, was het alleen maar om de GP te kunnen behouden. Maar tegelijkertijd werden er ook steeds meer Formule 1 races gehouden op nieuwe circuits, waar tabaksreclame wel toegestaan was.

David Coulthard, coureur bij Red Bull Racing, die in zijn Williams –en McLaren tijd een groot deel van zijn loopbaan met tabaksreclame op zijn wagen reed, vindt dat de discussie rond het thema veel te veel wordt opgeblazen. "Ik denk dat er gewoonweg te veel over tabaksreclame wordt gediscussieerd. Het is tenslotte toegestaan om sigaretten te verkopen en het is legaal om ze te roken", aldus de Schot.

Een aantal jaar geleden waren de kapitaalkrachtige sponsoren in de Formule 1 afkomstig uit de tabaksbranche. Het was de koningsklasse van de autosport bijna verplicht, om tijdens de meeste van de races, de wagens met tabaksreclame te laten rijden. Maar de laatste jaren is er een soort van trend waarneembaar, regeringen verbieden vaak tabaksreclame tijdens sportevenementen. De invloed van tabaksreclame op de Formule 1, neemt met de komst van nieuwe branches in de sport dan ook steeds verder af.

Coulthard houdt zich nauwelijks bezig met de discussie rondom de tabaksreclame. "Het doet me weinig. Ik ben het er wel mee eens, dat de gezondheidsrisico’s van het roken precies bekend zijn."

Helemaal geruisloos is de tabaksreclame niet aan de Schot voorbijgegaan. Volgens Coutlhard heeft het een slechte invloed uitgeoefend op de toeschouwers van de Formule 1 door met tabaksreclame rond te rijden. Iets wat hem al die jaren het meest dwars heeft gezeten is dat hij wellicht kinderen verleid heeft om te beginnen met roken.