Opnieuw etappewinst ABN Amro I in Volvo Ocean Race

In de Volvo Ocean Race heeft het Nederlandse zeiljacht ABN Amro I opnieuw succes geboekt door als eerste te finishen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Hiermee hebben zij hun koppositie weten te versterken in het algemeen klassement. De ABN Amro II deed eveneens het prima door als derde te eindigen.

De langste etappe van de Volvo Ocean Race had een lengte 6700 mijl en voerde van Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, naar het Braziliaanse Rio de Janeiro. Voor een groot deel werd er over het zuidelijke gedeelte van de Grote Oceaan gevaren. Op dit gedeelte pakte de ABN Amro I ook haar winst door haar koppositie op te geven en een zuidelijkere koers te gaan varen. Met snelheden van 38 knopen per uur pakte deze tactische zet goed uit, zodat ze weer met voorsprong op koers lagen naar Rio de Janeiro.

Na het als eerste ronden van de Kaap Hoorn werd het toch nog spannend, omdat de Black Betty een langzamere snelheid kreeg dan voorheen. Na ruim 20 dagen kwam het Nederlandse zeiljacht toch als winnaar aan in Rio. Schipper Mike Sanderson was vol lof: "Het was een zeer zware etappe. Deze vreesde ik het meest, maar de bemanning deed het fantastisch. Het was mentaal hard werken, maar het was ook stimulerend en we hebben geweldige snelheden bereikt."

Door deze derde etappewinst staat de ABN Amro I nu stevig aan de leiding in de Volvo Ocean Race. De talentenjacht ABN Amro II staat 12 punten achter in het algemeen klassement. De vijfde etappe zal van start gaan op 2 april in Rio de Janeiro en eindigt in het Amerikaanse Baltimore.

Uitslag vierde etappe

#ZeiljachtTijd
1.ABN Amro I20d01.48.03
2.Pirates Caribbean (VS)20d.05.36.50
3.ABN Amro II20d.06.06.10
4.Brasil (Bra)20d.06.25.04
5.Ericsson Racing Team (Zwe)+ 54 mijl
6.Movistar (Spa)+ 965 mijl
7.Brunel (Aus)niet gestart

Algemeen klassement na vierde etappe

#ZeiljachtPunten
1.ABN Amro I49
2.ABN Amro II35
3.Pirates of the Caribean (VS)30,5
4.Movistar (Spa)28,0
5.Brasil (Bra)26,5
6.Ericsson Racing Team (Zwe)21
7.Brunel (Aus)11,5