'De Krekel' wint ook Lombardije

Paolo Bettini heeft voor het eerst in zijn carrière de Ronde van Lombardije gewonnen. Het was zijn tweede overwinning binnen een week, na de overwinning in Zürich afgelopen zondag. In de laatste ProTour-wedstrijd van het seizoen troefde Bettini na 246 km in Como landgenoot Simoni af in de sprint.

In het begin van de koers was er een kopgroepje met ProTour-winnaar Danilo Di Luca erbij, daardoor werd deze groep snel weer ingerekend. Na dertig kilometer was er een nieuwe kopgroep van twaalf man, waaronder de Nederlander Bram de Groot, Barredo en Allan Davis. De maximale voorsprong bleef rond de vier minuten schommelen door het werk van Lampre. Toen Quick Step het commando in het peloton overnam slonk de voorsprong snel. Niet veel later stapte Di Luca af.

Op de derde klim van de dag, de Madonna del Ghisallo viel de kopgroep uiteen. Vijf man ontsnapten uit het peloton: Frank Schleck, Bettini, Simoni, Sastre en Caruso. De winnaar van vorig jaar, Damiano Cunego, zat er eerst ook nog bij, maar moest toch lossen. De vijf gingen voorbij de gehele kopgroep en hadden op de top, op veertig kilometer van de streep, een halve minuut voorsprong op de achtervolgers.

Het peloton kwam langzaam dichterbij die achtervolgers, terwijl de koplopers meer afstand namen. Toen het peloton de achtervolgers opslokte was de voorsprong van de vijf 1.15. Op de voorlaatste klim ging Bettini in de aanval, Schleck dichtte het gat, maar daardoor moest zijn ploeggenoot Sastre wel voorgoed lossen. Meteen daarop ging Simoni 'op de trappers lopen', maar Bettini zat meteen in zijn wiel. De twee ervaren Italianen sloegen wel een gat met Schleck en Caruso. In de afdaling kan Schleck terugkomen en op negen kilometer van de finish sluit ook Caruso weer aan. Achter de koplopers is er geen goede verstandhouding, waardoor de winnaar bij het leiderskwartet gezocht mag worden.

Op de slotklim van San Fermo zijn er verschillende demarrages, totdat Bettini kort voor de top gaat. Simoni kan met pijn en moeite aansluiten, kort daarachter komt Schleck op de top door en sluit niet veel later opnieuw aan. Op anderhalve kilometer kan ook weer terug komen, de vier gaan in een sprint beslissen wie de Ronde van Lombardije op zijn erelijst mag bijschrijven. Bettini zet al vroeg aan, maar niemand kan er meer overheen komen, waardoor de Olympisch kampioen van Athene zijn tweede overwinning binnen een week behaalt. Simoni werd net voor Schleck tweede. Rebellin won op een kleine minuut de sprint van het overgebleven peloton van deze laatste wedstrijd van het seizoen.

Uitslag Ronde van Lombardije

PlaatsNaamPloegLand
1Paolo BettiniQuick StepItalië
2Gilberto SimoniLampreItalië
3Frank SchleckCSCLuxemburg
4Giampolo CarusoLiberty SegurosItalië
5Davide RebellinGerolsteinerItalië