Radcliffe neemt revanche voor Athene

Paula Radcliffe is eindelijk wereldkampioen. De 31-jarige Britse won op indrukwekkende wijze de marathon en neemt daarmee revanche voor haar optreden tijdens de Spelen, toen ze na 36 kilometer de race moest verlaten.

Radcliffe liep met 2.20.57 de beste tijd ooit op een WK. De Keniaanse Catherina Ndereba moest 63 seconden toegeven op de Engelse, terwijl de Roemeense nummer drie Constanina Dita ruim tweeënhalve minuut prijsgaf. Al na twee kilometer zette Radcliffe zich op kop. Yumiko Hara en Asha Gigi gingen mee in Radcliffes tempo en moesten dat later flink bekopen met tegenvallende eindposities. Vanuit een achtervolgend groepje knokten Ndereba (de wereldkampioen van 2003 en de winnares van het zilver in Athene) en Dita zich naar de overige plaatsen op het podium.

Voor wereldrecordhoudster Radcliffe is het eindelijk raak op een mondiaal evenement: ”Ik wist dat ik in grootse vorm verkeerde, al viel de 10.000 meter wat tegen. Het is een grote opluchting.” Tijdens de Spelen verliet Radcliffe na 36 kilometer de wedstrijd; ze was toen gestart als grote favoriet. Vandaag kon Radcliffe echter niet afrekenen met de winnaar van Athene, want Noguchi geeft de voorkeur aan de marathon van Berlijn in september.