Julich winnaar ENECO Tour


Bobby Julich heeft op fantastische wijze de ENECO Tour gewonnen. De 33-jarige Amerikaan stond twaalfde in het klassement, maar domineerde de afsluitende tijdrit rond Etten-Leur. Erik Dekker is de tweede in de eindstand, Leif Hoste staat ook op het podium.

Julich was bij het eerste tussenpunt z’n elf voorgangers in het klassement al voorbij. Erik Dekker zat daar nog op 25 seconden van de ontketende Amerikaan, maar moest op de eindstreep liefst 45 seconden toegeven; 22 seconden teveel. Wel weer een podiumplaats voor de Drent in de ENECO Tour. Thomas Dekker eindigde knap als zesde in de rit en zelfs als vierde in het eindklassement. Rik Verbrugghe (vooraf gaf hij zich vijftig procent kans op de eindzege) ontgoochelde en gaf bijna anderhalve minuut toe op Julich.

De Belg eindigt daarmee zelfs niet op het podium, want ook Hoste, Thomas Dekker en Blaudzun passeerden de renner van Quick-Step in het klassement. Hoste deed vandaag een gouden zaak door als ‘beste van de rest’ als tweede te eindigen. Daarmee wint hij tien plaatsen in het eindklassement. Niet alleen Verbrugghe zakte weg uit het klassement, maar ook Allan Davis en Carlos Barredo verdwenen door de 26 kilometer lange rit tegen het uurwerk uit de top vijf.

Julich heeft nooit echt gedacht aan de eindzege: ”Ik wist wel dat ik de etappe kon winnen, maar aan de eindwinst dacht ik niet. Het parcours lag me bovendien niet. Het was mij te winderig en te vlak. Ik was vandaag vooral bang van Thomas en Erik Dekker, over Verbrugghe maakte ik me nooit zorgen.” De winst in de ENECO Tour is alweer de zesde zege voor Julich van 2005. In het voorjaar was de man van CSC al vroeg in supervorm door Parijs-Nice en het Critérium International te winnen.

Zo eindigt de ENECO Tour met deze spannende ontknoping op de valreep met een positieve noot. In de eerste dagen ging veel mis, en tijdens de vierde rit deed zich zelfs een bizarre klucht voor. Tijdens de vlakke etappes bleken de Nederlanders succesvol, met zeges voor Van Heeswijk en Van Dijk. In het zware weekend door de Limburgse en Waalse heuvels waren de verschillen tussen de favorieten klein. De verrassende etappewinnaars op dat terrein waren Davis en Ballan. Zaterdag staat met de Classica San Sebastian alweer de volgende ProTour-wedstrijd op het programma.


Uitslag zevende en laatste etappe:

Pos.Nr.NaamTeamLandTijd
1 061B. JulichCSCUSA31'14''
2 034L. HosteDISBEL0'37''
3 001E. DekkerRABNED0'45''
4 165J. HruskaLIBTSJ0'55''
5 153J. GutierrezIBASPA1'01''


Eindklassement:

Pos.Nr.NaamTeamLandTijd
1 061B. JulichCSCUSA29'08''01
2 001E. DekkerRABNED0'21"
3 034L. HosteDISBEL0'41"
4 004T. DekkerRABNED0'54''