WMSC pleit teams vrij

Op vrijdag 22 juli heeft de FIA World Motor Sport Council de teams die niet deelnamen aan de race van Indianapolis vrijgepleit van enige schuld, waarmee verdere repercussies van de baan zijn.

Eerder achtte men de teams schuldig aan a) het niet hebben van geschikte banden voor de race en b) het niet deelnemen aan de race terwijl men iedere ronde van de pitstraat gebruik kon maken. Na de zitting van 29 juni hebben Ron Dennis, die de zes teams van McLaren, Williams, Renault, BAR, Toyota en Sauber vertegenwoordigde, en Christian Horner van Red Bull Racing een verklaring opgesteld en deze op 14 juli luister bijgezet tegenover de FIA Senaat.

De senaat had de nieuwe bewijzen bekeken en na een gesprek met de heren Dennis en Horner was men overtuigd geraakt van het feit dat de teams contractueel verplicht waren om de instructies van Michelin op te volgen, en dat Michelin de teams verboden had te racen. Men erkende echter ook dat de FIA om sportieve en juridische redenen niet akkoord kon gaan met een verandering van het circuit (de chicane in bocht 13), omdat dit een overtreding zou zijn van de regels en de contractuele verplichtingen; men wilde rechtszaken in de VS vermijden.
De senaat was hierna van mening dat disciplinaire maatregelen tegen de teams niet langer in de interesse van de sport waren. Daarom heeft men de World Motor Sport Council middels een faxstem aangeraden het eerdere oordeel te vernietigen en de teams vrij te pleiten.

De World Motor Sport Council heeft afgelopen vrijdag het oordeel van de Senaat overgenomen en de teams onschuldig verklaard.