Danielson wint Tour de Georgia

Tom Danielson heeft de Ronde van Georgia gewonnen. De Amerikaan wist in zijn thuisland de teleurstellende prestatie van Lance Armstrong voor Discovery Channel goed te maken.

De Tour de Georgia stond natuurlijk in het teken van Lance Armstrong. Met zijn aangekondigde afscheid was het voor de Amerikanen een van de laatste mogelijkheden om hun wielerheld in volle actie te zien. Armstrong bleek echter minder in vorm te zijn dan vooraf was gehoopt.

In de tijdrit leek de overwinning in de ronde voor Discovery Channel dan ook ver weg. Floyd Landis pakte meer dan een minuut op Lance Armstrong en precies een minuut op de ploegmaat van Armstrong Tom Danielson. In de bergritten, etappes vier en vijf, wist hij Landis en Leipheimer echter te verrassen. Hij won de twee etappes en pakte ook de leiding in het algemeen klassement.

In de laatste vlakke etappe kwam die leiding niet meer in gevaar. Hoewel hij slechts vier seconde voorsprong had op Levi Leipheimer, kon Danielson met een gerust hart in het peloton eindigen. Deze overwinning is voor Danielson zijn grootste ooit. In 2003 wist hij al wel Tour de Langkawi te winnen, maar in thuisland Amerika is de Tour de Georgia één van de grootste koersen. Daarmee heeft Danielson voor Discovery Channel meteen zijn waarde bewezen.

Eindklassement:
1 Tom Danielson (VS) 26:53.44
2 Levi Leipheimer (VS) +0.04
3 Floyd Landis (VS) +0.09
4 Bobby Julich (VS) +1.10
5 Lance Armstrong (VS) +1.41
6 David Zabriskie (VS) +3.04
7 Marco Pinotti (Ita) +3.11
8 Nathan O'Neill (Aus) +3.14
9 Michael Blaudzun (Den) +3.51
10 José Azevedo (Por) +3.58