'Spreekkoren europees doodnormaal'

Naar aanleiding van de ophef rond de beledigende spreekkoren bij de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Ajax nam het dagblad Trouw de geluiden in vijf andere Europese landen onder de loep. Verbaal geweld blijkt 'normaal'.

Er werd bij het onderzoek gekeken naar de situatie in België, Frankrijk, Italië, Denemarken en Engeland.

In België gaan iedere weekend vijfhonderd hardcore supporters de tribune op voor uiteindelijk een partijtje vechten. Zij schelden voortdurend zonder adempauze. Veelal met leuzen van racistische aard. Deze supporters zijn ongrijpbaar voor justitie, dankzij hun goede organisatie. Talrijker zijn de voetbalvaders (circa 10000), die zich vol laten lopen met drank en vervolgens in opperste staat spelers en scheids uitschelden. De Belgische clubs zijn meest niet bereid op te treden tegen dergelijke fans. Men beschermt de eigen aanhang liever. Van de vijfhonderd geldende stadionverboden werden er maar negen door een club opgelegd.

In Frankrijk ligt nog steeds de nadruk op fysiek geweld boven het verbale. Het elkaar aanvallen van rivaliserende supportersgroepen als ook spelers, overstemt daarmee het probleem van verbaal geweld. Het gooien met jeu-de-boulesballen, bestek en mobiele telefoons genereert vele malen meer de aandacht. Fluitconcerten en Hitler-groeten baren spelers en Franse bond echter wel zorgen.

In Italië kijkt men op van de Nederlandse ophef, zegt voetbaljournalist Stefano Agresti. Italië is meer dan gewend aan leuzen als: "Del Piero, je vrouw is aan het neuken" Men bestrijdt er enkel de racistische en antisemetische leuzen. Een scheidsrechter meldt dergelijke leuzen in dat geval achteraf aan de sportrechter, die eventueel de club een boete oplegt. "Zo kunnen de supporters zich lekker afreageren en doen ze buiten het stadion minder kwaad." Foute spandoeken worden meestal wel direct verwijderd. Mocht men er te werk gaan als in Nederland dan zou er weinig meer gespeeld worden, verwacht Agresti.

In Denemarken is het begrip hooligan nog onbekend. Men heeft er wel 'roligans', naar het woord rolig wat rustig betekent. Dankzij intensieve samenwerking tussen de Deense clubs houdt men er alle probleemschoppers buiten de stadions. Spreekkoren blijven er beperkt tot bijvoorbeeld "Goede reis naar huis!" Omdat er zich een kleine groep van kwaadwillende supporters had gevormd, werd er vorige maand wel een wetswijziging aangenomen. De Deense politie mag voetbalfans nu preventief aanhouden en tijdens een wedstrijd vasthouden. In Denemarken kent men een situatie als in Nederland derhalve niet.

In Engeland is er veel veranderd sinds de tijd van supportersrellen in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. De spreekkoren zijn onschuldiger sindsdien. Supporters houden zich nog wel bezig met sarren van spelers als dat uitkomt, maar oerwoudgeluiden bij het werpen van bananen komen veel minder voor. De clubs ijveren zich middels cameratoezicht om supporters(groepen) aan te pakken. Racistische spreekkoren kunnen daarbij op de meeste aandacht rekenen. Uitbannen lukt hen echter niet.