Olympische Spelen officieel van start

In het olympisch stadion van Athene zijn de Olympische Spelen van 2004 officieel geopend. Trommelaars gaven de hartslag aan, waarna de olympische ringen van vuur uit het water tevoorschijn kwamen.

De opening stond in het teken van twee thema's, water en de Griekse oudheid. In het midden van het olympisch stadion lag een grote waterplas waarin en omheen van alles plaats vond. De vele vrijwilligers beelden door middel van kunststukjes de verschillende tijdperken uit de Griekse historie uit. Ook bijzonder was het "kunststuk" dat boven het water uiteenviel in verschillende beelden en zo verschillende tijdsperiodes symboliseerde. Na alle tijdperken kwam men uit bij de huidige tijd, die werd gesymboliseerd door een DNA-streng.

Na de kunstige ceremonie mochten de atleten het stadion betreden. Ongeveer 1.000 sporters, met daarnaast ook begeleiders, zullen door het stadion lopen onder begeleiding van de muziek van dj Tiësto. De afvaardigingen lopen op volgorde van het Griekse alfabet. In totaal doen er 202 afvaardigingen mee aan deze Olympische Spelen.

Nieuwkomers tijdens deze Olympische Spelen zijn Oost-Timor, dat voor het eerst onder eigen vlag uitkomt, en het Pacifistische staatje Kiribati. Veel aandacht ging ook uit naar de sporters uit Afghanistan en Irak.