Tristante Oliva opnieuw in beeld

Scheidsrechter Pedro Tristante Oliva heeft zich in twee weken tijdsbestek redelijk onmogelijk gemaakt bij de Spaanse voetbalfan. Zondag stuurde de arbiter de 'onschuldige' Thiago Motta van het veld.

Twee weken geleden werd de arbiter door verscheidene kranten in het zonnetje gezet nadat hij Real Madrid in de wedstrijd tegen Valencia in blessuretijd een dubieuze strafschop toekende. Een grote schare fans maakte die zaak aanhangig bij de rechter.

Afgelopen zondag mocht Tristante Oliva Deportivo La Coruña-FC Barcelona in goede banen leiden. Phillip Cocu maakte in die wedstrijd een opzettelijke zware overtreding op Juan Valerón. De kaart ging echter aan zijn neus voorbij en werd op de naam van Motta geschreven. Een kwartier voor tijd werd dat foutje de middenvelder fataal. Tristante Oliva zag niet goed wat er gebeurde en raadpleegde daarop zijn grensrechter, die Motta als dader van de overtreding op opnieuw Valerón aanwees. Uit tv-beelden blijkt echter dat die zich op meters afstand van het incident bevond. Presas Oleguer behoorde de kaart te krijgen. Waarschijnlijk werden de rugnummers van beide spelers verwisseld, 23 en 32.

Uiteindelijk bleef de score met elf tegen tien spelers onveranderd in het voordeel van Barcelona (2-3). De arbiter kon echter op een standje van de bond rekenen. De scheidsrechtercommissie stuurde hem 'op vakantie' en hoopt tevens dat hij daarin wat aan zijn conditie doet, die bleek enkele dagen na het bewuste duel in Madrid bij een test ver onder de maat.